Categorieën

Service

Rampdag voor Aleida, maar ook een wondertje

Rampdag voor Aleida, maar ook een wondertje
Gezond

Rampdag voor Aleida, maar ook een wondertje

  • Redactie
  • 22-02-2022
  • Gezond
Rampdag voor Aleida, maar ook een wondertje

De schade aan de Broersvest - en op de homepage het nieuwe onderkomen aan de 's-Gravelandseweg


SCHIEDAM - Het was natuurlijk gewoon een rampdag bij Aleida, praktijk voor verloskunde, maar aan het eind van de dag rest er ook wel wat tevredenheid: wat is er hard gewerkt, en wat een medewerking van iedereen!

Toen de eerste verloskundige vanochtend het pand aan de Broersvest, hoek Emmaplein binnenkwam was er geen koffie voor nodig om goed wakker te worden: het was een ravage. Misschien wel tien centimeter water over het hele oppervlakte van de grote kelderruimte, de gipsplaten van het plafond op de bureaus en apparaten. Ze waren naar beneden gekomen omdat ze doordrenkt waren met water. Dat was in het plafond terechtgekomen van de bovenburen: lekkage. 

Bekomen van de eerste schrik is er geracet en geredderd, door roeien en ruiten. Via de brandweer en stichting Salvage werd er een bedrijf bijgehaald dat met vier zuigapparaten het water weg is gaan zuigen. Stroom werd geleverd door de buren, want vanwege het risico op kortsluiting was de stroom in het pand afgesloten. Cliënten, in het geval van Aleida natuurlijk met name zwangere vrouwen, werden gebeld - met een geleende telefoon -  om afspraken te verzetten. Julia Kok, een van de verloskundigen schat dat dat er wel zo’n dertig waren. “We konden terecht in het ziekenhuis dat ons hielp, en op de huisartsenpost in de Kerklaan, waar we af en toe spreekuur hebben, maar normaliter niet op dinsdag.” 

En ook structureel vervangende werkruimte werd gezocht en gevonden. Op de ’s-Gravelandseweg, in een leegstaande ruimte naast de huisartsen van Vivitas. Op nummer 802 werd daar vandaag al een begin gemaakt met de inrichting van twee spreekkamers. Onder meer de echo-apparatuur werd overgebracht, net als de computers - voor zo ver die niet door het water onbruikbaar waren geworden. “De echo-apparaten stond gelukkig net op de goede plek, alleen met de poten in het water’, aldus Arie-Hans Houdijk.

Hij verwacht dat Aleida daar wel een paar weken, zo niet langer, praktijk zal houden. “Vandaag dus het water weg, dan komt morgen een gespecialiseerd bedrijf dat met drogers de boel droog gaat blazen, dat kan geloof ik wel een dag of zes duren.” Daarna moet er een aannemer komen, met de verfkwast en wat verder nodig is - vloerbedekking, plafond en wanden - en die bedrijven zitten momenteel ook niet met een lege agenda. Al met al gaat het weken, misschien wel maanden duren eer de praktijk weer bruikbaar is.

Tot die tijd worden de afspraken voor spreekuren dus gemaakt aan de ’s-Gravelandseweg. “Geweldig dat we dat vandaag al met elkaar voor elkaar hebben gebokst”, aldus Houdijk.

Aleida Praktijk voor Verloskunde

Broersvest 72 C, Schiedam

Meer over Aleida Praktijk voor Verloskunde →