Categorieën

Service

Regionale Jillis Bruggeman Opstekers zijn bekend

Regionale Jillis Bruggeman Opstekers zijn bekend
Nieuws

Regionale Jillis Bruggeman Opstekers zijn bekend

  • Redactie
  • 10-03-2022
  • Nieuws
Regionale Jillis Bruggeman Opstekers zijn bekend

De drie winnaars krijgen deze LHBTI+ onderscheiding vanwege hun lokale inzet voor de LHBTI+ gemeenschap; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - De regionale Jillis Bruggeman Opstekers 2022 gaat naar Leon Houtzager (Rotterdam), Jan Geerink (Gouda), en Cobi Crucq (Hoeksche Waard). De drie winnaars krijgen deze LHBTI+ onderscheiding vanwege hun lokale inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. De landelijke penning gaat naar muzikant en presentator Raven van Dorst.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit. De eerder lokale Opsteker werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. Sinds 2020 wordt de Opsteker regionaal toebedeeld aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI-organisaties Zuid-Holland-Zuid. Ze krijgen deze Opsteker omdat ze lokaal voorop gaan in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie of genderexpressie.

Leon Houtzager heeft aangifte gedaan tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Deze dominee riep op om LHBTI+ mensen uit te bannen. De aangifte werd eerst afgewezen, maar Leon zette door via een artikel 12 procedure. Leon zijn juridische strijd tegen discriminatie is bewonderenswaardig. De rechtszaak kan bepalend zijn voor hoe de LHBTI+ gemeenschap in de toekomst beter beschermd kan worden bij discriminatie onder het mom van ‘religie’.

Jan Geerink is niet voor niets ereburger van zijn stad Gouda. Meer dan 40 jaar was hij als sociaal werker actief. Maar inmiddels houdt hij zich volledig bezig met LHBTI+ belangen bij Regenboogalliantie Gouda en COC Rotterdam. Zijn tomeloze inzet, ervaring en betrokkenheid hebben mede gezorgd voor een stevig lokaal LHBTI+ beleid.

Cobi Crucq is scriba van de Open Hofkerk in Oud-Beijerland waar ze vorig jaar de eerste regenboogweek heeft georganiseerd. Vanuit de Oranjevereniging nodigde ze als eerste LHBT Hoeksche Waard jaarlijks uit voor de kranslegging op 4 mei in Oud-Beijerland. Ze speelt een actieve rol om LHBTI-ers zichtbaarder te maken op het eiland. Daarnaast stimuleert ze kerken om lid te worden van WijdeKerk en zich uit te spreken over de verwelkoming van LHBTI-ers in de kerkgemeente.

De landelijke Jillis Bruggeman penning 2022 gaat naar muzikant en presentator Raven van Dorst. Deze jaarlijkse LHBTI+ onderscheiding krijgt Raven voor hun strijd tegen de genderhokjes en voor het zichtbaar en open zijn over hun identiteit. Vorig jaar maakte hen bekend als Raven door het leven te gaan en om genderneutraal aangesproken te willen worden.

De uitreiking van de Opstekers vindt plaats op Coming Out-dag dinsdagavond 11 oktober in Schiedam. Het thema van dit jaar is: zichtbaar jezelf zijn. De gemeente Schiedam en stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de landelijke penning uit aan Raven van Dorst. Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan. Om dit nationale LHBTI+ erfgoed blijvend onder de aandacht te brengen hielp gemeente Schiedam stichting Jillis Bruggeman op te richten en zijn er de jaarlijkse onderscheidingen.

De eerdere winnaars van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers waren in 2021: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard). En in 2020 waren dit: Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam).