Categorieën

Service

Restaurant Beatrixpark is open

Restaurant Beatrixpark is open
Uit

Restaurant Beatrixpark is open

  • Redactie
  • 08-03-2025
  • Uit
Restaurant Beatrixpark is open

SCHIEDAM - Restaurant Beatrixpark is open. De feestelijke opening volgt in de loop van volgende week, maar wie na een wandeling in het park even toe is aan iets warms - of koels! - of lekkers kan al in de zaak terecht. En op dagen als vandaag is ook het buitenterras al een aantrekkelijke optie.

Veysel Karani Altiparmak leidt ons in zijn onderneming rond. Hij is Rotterdams groos op het resultaat van een toch wel lange tijd plannen en verbouwen. En op de eerste blijken van dankbaarheid uit de stad. “Iedereen wil dat dit gaat slagen!” Veel bloemstukken sieren de zaak.

Altiparmak kwam veertien jaar geleden in Schiedam wonen en vond dat er veel te beleven was. Maar in zo’n stad hoort toch ook horeca in het belangrijkste stadspark? Alleen, die was er de afgelopen soms wel, en soms niet, en de laatste jaren niet.

Schiedam verdient beter. Maar is ‘moeilijk’ voor ondernemers. “Er is geen andere stad waar de McDonalds is weggegaan. Dat betekent dat het niet gemakkelijk is in Schiedam.” Altiparmak deed uitgebreid onderzoek en concludeerde dat ook zijn plannen niet voor onmiddellijk commercieel succes zouden zorgen. Maar ondertussen is zijn vertrouwen gegroeid: zo veel leuke reacties!

Hij stapte toch in het avontuur van een nieuwe horeca-onderneming; omdat de stad en zijn inwoners het verdient, en ook een beetje uit nostalgie. Want ja, welke Schiedammer heeft er geen herinneringen aan tenminste het halen van een ijsje na een lange dag in het park. En als het feest was werden er pannenkoeken gegeten. Soms een borreltje gedronken terwijl je de zon nakeek bij het ondergaan. Het is al weer een paar jaar geleden dat dat mogelijk was. Het pannenhoekhuis zoals het er nu staat is volgens wet van Bartjens in 1983 gebouwd, daarvoor was er een ander pand. “Drie generaties Schiedammers hebben hier genoten.” De verbouwers die het afgelopen jaar bezig zijn geweest, hebben gepoogd ook de authentieke elementen van het pand weer tevoorschijn te halen. Overigens huurt de horeca-ondernemer het pand.

Altiparmak en zijn team hebben gewerkt aan een restaurant waar ieder zich welkom kan voelen. Het is de bedoeling zeven dagen in de week open te zijn. 

Restaurant Beatrixpark richt zich op dagrecreatie. “We gaan ’s avonds wel open, maar alleen op aanvraag, voor groepen.” Denk aan vergaderingen, trouwceremonies en verjaardagen.

Het Beatrixparkrestaurant is groot. Alles bij elkaar is er plek voor zo’n 250 mensen. Altiparmak wil een informele sfeer in het restaurant, waar ieder zich thuis voelt, de kinderen van de speeltuin en de directeur met zijn zakelijke relaties. ”Waar ruimte is om rustig te praten.” Geen harde muziek dus in het restaurant. Maar denkelijk wel opwonden kinderstemmetjes die aan hun ouders komen vertellen hoe geweldig het speelfort is. Altiparmak denkt dat de tafeltjes aan de speeltuinkant van de serre het vaakst bezet zullen zijn, omdat mama en papa daar uitzicht houden op hun kinderen. ‘Drie generaties’ in zijn restaurant is zijn visioen. Altiparmak kwam hier zelf ook met zijn kinderen, en zijn moeder. “Ik zou willen dat mijn moeder dit nog had gezien. Dan hadden we nieuwe herinneringen kunnen maken.”

Omdat het restaurant zich richt op gezinnen, wordt er ook geen alcohol geschonken. Bij besloten groepen die ’s avonds komen, is dat anders.

Behalve het restaurant beneden kent het complex boven een feestzaal ‘voor dertig, 35 man’ en een theetuin naast het restaurant voor tien tot vijftien personen. “Mooi voor een high tea.” In de bovenzaal ziet Altiparmak bijvoorbeeld ‘genderreviewparty’s of een vrijgezellenfeest’. Een attractie is volgens de ondernemer ook het terras. “Het heeft zo veel ambiance. Dat is inspirerend. Je kan hier wegdromen.” 

Waar het om de kaart gaat, spreekt de ondernemer over ‘pannenkoeken en meer’. Op het openingsmenu een divers, internationaal geheel. “We hebben linzensoep en aspergesoep. Broodjes en burrata’s. Er was van de week een mevrouw die een steak sandwich nam en die zo lekker vond dat ze zei: ‘mijn complimenten, als jullie hem altijd zo maken, dan kom ik elke week’.

De keuken is tot vier uur open, het restaurant tot vijf uur. Behoudens dus de groepen. Er is ook een 'snackloket' dat op drukkere dagen open gaat.

Voor het runnen zijn nieuwe initiatief in Schiedam, formeerde de ondernemer een nieuw team. Dat telt nu zo’n tien mensen. Het is ook de belangrijkste reden om te beginnen met een beperkt menu op de kaart. “Geleidelijk gaan we dingen toevoegen. En sowieso gaan we om de twee, drie weken wisselen.” Ook slim om hier te vermelden: “We zoeken nog mensen, in de keuken en de bediening.” Zeker als de bezoekersaantallen richting de zomer toenemen.

De ondernemer laat ‘zodra het donker’ is een grappig pendelbusje rijden, van de parkeerplaatsen aan beide zijden van het park. “Want sinds Nienke vinden veel mensen het niet meer zo fijn om in het donker het park in te gaan.” 

Altiparmak verdiende zijn geld met het bedrijf OBA (Opleiding, Bemiddeling & Advies), waarvan hij sinds 2015 eigenaar is. Het biedt opleidingen op het gebied van werkomstandigheden, met name aan zo’n 65 gemeenten, plus vier ministeries. “Verder het mkb, Roc’s. We zijn de grootste in het klassikaal bieden van opleidingen op arbo-vlak.” Altiparmak is ook al langer horeca-ondernemer, sinds hij eigenaar werd van het restaurant op het dakpark aan de Vierhavenstraat in Rotterdam, dat ook de naam OBA kreeg.

De feestelijke opening van het Beatrixparkrestaurant vindt plaats niet op 18 maart, de ‘verjaardag’ van de stad, zoals eerder gepland, maar op 19 maart, op een woensdag. “We gaan dan 750 pannenkoeken bakken en alle kinderen van Schiedam mogen ze op komen eten.”