Categorieën

Service

Rijksgeld voor 2.500 woningen rond Merwehaven

Rijksgeld voor 2.500 woningen rond Merwehaven
Wonen

Rijksgeld voor 2.500 woningen rond Merwehaven

  • Redactie
  • 15-12-2022
  • Wonen
Rijksgeld voor 2.500 woningen rond Merwehaven

Zo kan het gebied rond de Merwehaven er over vijftien jaar uitzien, aldus de plannenmakers. Er is nu geld beschikbaar voor fase 1, het bouwen van de eerste 2.500 woningen op de Marconistrip en Merwepieren. Fase 2, toevoegen van programma en een wijkpark in het middelste havenbekken volgt op een later moment


SCHIEDAM - De bouw van duizenden woningen rond de Merwehaven is weer een stap dichterbij. De gemeente Rotterdam ontvangt € 11 miljoen van het rijk voor het versnellen van de woningbouw in zogenaamde M4H-gebied.

Met de financiële steun uit de landelijke regeling Woningbouwimpuls kan Rotterdam 2.500 woningen bouwen in het gebied, dat grenst aan Schiedam. Meer dan de helft van de woningen moet volgens de regelmakers bestaan uit huizen 'in het betaalbare segment'. Rotterdam draagt zelf ook € 11 miljoen bij aan de ontwikkeling van het gebied.

De Merwehaven moet zodoende veranderen van de fruithaven die het lange tijd is geweest, en nog altijd ten dele is, in een 'groene, duurzame en autoluwe woonwijk met stoere stadsblokken, ruimte voor innovatieve maakbedrijven en tal van voorzieningen, zoals een basisschool, huisartsenpost, horeca en kleine buurtsupermarkt', zoals de gemeente Rotterdma het stelt.

"We zijn ontzettend blij met de 11 miljoen van het rijk", zegt de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (van Klimaat, Bouwen en Wonen). "We zien dit als een bevestiging van de goede samenwerking die we de afgelopen jaren met het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben opgebouwd. Zonder dit geld lukt het ons niet om zoveel betaalbare woningen in dit gebied te bouwen voor mensen met een middeninkomen. Maar liefst zestig procent van de woningen valt in het betaalbare segment", aldus Zeegers. Er komen in de Merwehaven zowel huur- als koopwoningen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. De nadruk ligt op appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen, maar ook gezinswoningen moeten er een plek krijgen. De bouw start naar verwachting in 2025. De eerste woningen worden waarschijnlijk einde 2026 opgeleverd. De bouw van de hele woonwijk gaat zeker zo’n tien jaar duren.

Het rijksgeld voor het gebied komt uit de vierde ronde van de landelijke woningbouwimpuls die in 2019 werd aangekondigd en die een miljard euro groot is. In deze ronde is 112 miljoen beschikbaar. Recent deed de rijksoverheid ook al een toekenning van € 9,28 miljoen voor onder meer de gebiedsontsluitingswegen en nieuwe entrees van M4H. Dat maakt een grote kwaliteitsimpuls voor het gebied en daarmee ook voor de omliggende stadwijken mogelijk, aldus Rotterdam.

De Merwehaven moet een energieneutrale wijk worden, waarbij gebruikt wordt gemaakt van warmte/koude-opslagsystemen die warmte en kou uit de grond en rivierwater halen. Er wordt circulair gebouwd, met het toepassen van herbruikbare grondstoffen. Met de versnelde woningbouw ontstaat voor bewoners uit de omringende stadswijken die op zoek zijn naar een nieuw huis, de mogelijkheid om door te stromen naar een woning in de Merwehaven.