Categorie├źn

Service

SBM-baas in mei voor rechter

SBM-baas in mei voor rechter
Nieuws

SBM-baas in mei voor rechter

  • Redactie
  • 09-04-2019
  • Nieuws
SBM-baas in mei voor rechter

Bruno Chabas; foto: SBM Offshore

SCHIEDAM - Bruno Chabas moet voor de rechter verschijnen. Dat wist de directievoorzitter van SBM Offshore al, maar hij heeft nu een datum: vrijdag 17 mei wordt hij geacht zich te melden bij de rechtbank in Haarlem.

De Fransman zal daar worden verhoord over zijn rol in het corruptieschandaal waar de dienstverlener aan de olie-industrie, met een belangrijke vestiging in Schiedam, in verwikkeld is geraakt. Het getuigenverhoor is aangevraagd door Jonathan Taylor. Dat is de klokkenluider die de omkoping aan de grote klok hing. Taylor hoopt dat in het verhoor aanknopingspunten worden gevonden om de bestuurder te vervolgen. Volgens Taylor is onder Chabas ook nog smeergeld betaald en heeft SBM daar over gelogen. De voorganger van Chabas, Tony Mace, wist gevangenisstraf voor zijn rol in de corruptie niet te ontlopen. Hij werd veroordeeld in de Verenigde Staten.

Voor het verhoor van Chabas is een hele dag uitgetrokken. Ook commissaris Sietze Hepkema van SBM Offshore en advocaat Jaap de Keijzer van De Brauw worden in dezelfde zaak verhoord, maar daarvoor is nog geen datum geprikt.

Chabas (1964) ging in 2011 aan het werk bij SBM Offshore, in eerste instantie met de financiële portefeuille, maar na een klein jaar als topman. SBM Offshore had het op dat moment moeilijk vanwege het mislukte project rond het Yme-platform voor Talisman Energy, in te zetten in Noorwegen. Chabas volgde Mace op. Juist op dat moment brak het corruptieschandaal in volle omvang los. Volgens Taylor had het bedrijf tussen 2005 en 2011 voor meer dan tweehonderd miljoen euro aan smeergeld betaald aan personen en bedrijven in Brazilië, Angola en Equatoriaal Guinea om opdrachten binnen te slepen. Anderhalf jaar geleden trof SBM een schikking met de Amerikaanse justitie, die het bedrijf 205 miljoen euro kostte. Eerder al werd er voor 192 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie in Nederland en moest het bedrijf alvast 240 miljoen euro apart leggen voor een schikking met Brazilië.