Categorieën

Service

SBM Offshore draait lekker

SBM Offshore draait lekker
Nieuws

SBM Offshore draait lekker

  • Redactie
  • 10-11-2022
  • Nieuws
SBM Offshore draait lekker

SCHIEDAM - SBM Offshore draait lekker. Dat bleek bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. De Schiedamse bouwer van drijvende olieproductie- en opslagplatforms scherpte zijn verwachtingen over de omzet en winst die het gaat boek naar boven bij.

Nu zegt het concern voor dit kalenderjaar te rekenen op een bedrijfsresultaat van een miljard dollar, waar het het eerder op 950 miljoen hield. Ook de omzet zal wat hoger uitpakken dan de 3,2 miljard die het tot dusver zelf aangaf te verwachten.

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas toonde zich tevreden met die prestaties. De vooraf ingecalculeerde gevolgen van de Corona-epidemie en hoge inflatie vielen volgens hem mee. De vloot van het concert realiseerde in het derde kwartaal een 'uptime', dus de tijd dat deze actief was, van 99,6 procent. "Dat is exclusief de gevolgen van het stoppen van het werk op de Cidade de Anchieta." Dat platform, actief sinds 2012 in Braziliaanse wateren, moest in februari stoppen nadat een olielek was geconstateerd. Het pomp olie op in water met een diepte van zo'n 1270 meter. De capaciteit van dit drijvende platform is honderdduizend vaten olie per dag of 3,5 miljoen kubieke meter gas. 

Chabas wist verder te melden dat zijn bedrijf een nieuwe intentieovereenkomst heeft gesloten met Exxon Mobil voor de bouw van een nieuwe drijvend platform in de wateren van Guyana. In Frankrijk vordert het leggen van de fundamenten voor een 'drijvend' windpark in de Middellandse Zee. SBM is er verantwoordelijk voor de 'afmeerlijnen op spanning' die ervoor zorgen dat de drie windturbines maar een klein oppervlak op de zeebodem nodig hebben. Het systeem kan ook makkelijker op grote dieptes gebruikt worden.

SBM Offshore heeft nog voor dertig miljard dollar aan opdracht in de orderboeken. Het concern sluit met de opdrachtgevers leasecontracten af voor gebruik van de platforms over langere tijd, in de regel meer dan 25 jaar. Zo boekt het een zeer constante inkomstenstroom.

Het bedrijf zal flink gaan investeren om al het werk gedaan te krijgen en zal zich daartoe ook wat meer in de schulden steken. "We vorderen met de financiering van de FPSO's (floating production, storage and offloading-platforms, red.) Almirante Tamandaré and Alexandre de Gusmão", aldus Chabas.

Hij maakte ook melding van het feit dat SBM door S&P Global als de beste van de klas (die olie-industrie) werd beoordeeld waar het gaat om zijn klimaatstrategie.