Categorieën

Service

SBM Offshore kan lol niet op: orderboek groter dan ooit

SBM Offshore kan lol niet op: orderboek groter dan ooit
Nieuws

SBM Offshore kan lol niet op: orderboek groter dan ooit

  • Redactie
  • 10-02-2022
  • Nieuws
SBM Offshore kan lol niet op: orderboek groter dan ooit

SCHIEDAM - SBM Offshore heeft meer werk in het verschiet dan ooit. Het bedrijf sloot 2021 af met 29,5 miljard dollar (26 miljard euro) aan orders in de boeken, die lopen tot 2050.

Dat grote orderboek biedt de maritiem dienstverlener gelegenheid om te investeren, zo liet het bedrijf vandaag doorschemeren bij de presentatie van de jaarcijfers. SBM, met een groot kantoor in Schiedam, wil zich bijvoorbeeld gaan manifesteren in de bouw van windparken op zee. In Frankrijk heeft het bedrijf daarmee al een begin gemaakt, in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten staat het op het punt dat te doen. Momenteel krijgt het concern de meeste opdrachten van gebruikers van schepen die dienen als platforms voor productie en opslag van olie en gas.

In 2021 zette SBM Offshore 2,24 miljard dollar om, iets meer dan het voorgaande jaar. Het bedrijf gaf afgelopen november al aan de verwachte omzet van 2,6 miljard toch niet te gaan halen. De winst daalde iets, van 944 naar 931 miljoen dollar. Deze zogenaamde ebitda (inkomsten voor rente, belastingen en afschrijvingen) zou rond negenhonderd miljoen uitkomen, zo gaf bestuursvoorzitter Bruno Chabas in november nog aan. Onder de streep resteerde een winst voor aandeelhouders van 121 miljoen dollar. Dit was een jaar eerder 38 miljoen dollar.

De pandemie lijkt het bedrijf amper in de weg te zitten en de verwachtingen voor dit jaar zijn hooggespannen. Het bedrijf sprak uit te rekenen op een omzet van 3,1 miljard dollar en een winst van negenhonderd miljoen.

De resultaten worden op de beurs in Amsterdam toch niet goed ontvangen: de koers van het aandeel SBM Offshore daalt vandaag in het eerste uur van de handel met vijf procent. SBM gaf vandaag ook aan het dividend met dertien procent te verhogen. Mogelijk is het de winstverwachting voor dit jaar die beleggers tegenvalt.