Categorieën

Service

Pim Schenkelaars: lichtkunstwerk bekroning van opknapbeurt

Pim Schenkelaars: lichtkunstwerk bekroning van opknapbeurt
Winkelen

Pim Schenkelaars: lichtkunstwerk bekroning van opknapbeurt

  • Redactie
  • 25-02-2024
  • Winkelen
Pim Schenkelaars: lichtkunstwerk bekroning van opknapbeurt

Computertekening van de Hoogstraat met de nieuwe feestverlichting; beeld: Starlight


SCHIEDAM - Pim Schenkelaars ziet het helemaal zitten: als ergens in november de feestdagen naderbij komen, staat Schiedam er helemaal pico bello bij. Met feestverlichting. En onderdeel daarvan is een zeven meter hoge molen, hoogstwaarschijnlijk op het Land van Belofte. 

De molen is in zijn ogen een soort bekroning, een toefje op de taart, van een brede aanpak om het aanzien van de stad te verfraaien. “Je moet het zien als extraatje op de feestverlichting die dan wordt opgehangen.” De Centrummanager is er lyrisch over: over de volle breedte van de winkelstraten in het centrum komt de nieuwe feestverlichting - ‘de oude was echt afgeschreven’ - te hangen, met een trots jeneverglaasje centraal, een centimeter of zestig groot. De spankabels hangen er ondertussen, na enige vertraging, zodat de winkelstraat het afgelopen december zonder kerstverlichting moest doen. “Maar de winkeliers hebben dat opgevangen met verlichte kerstboompjes voor de deur. Ik vond dat best geslaagd.” Zeker de samenwerking waarin dat gebeurde, met de gemeente, Centrummanagement en ondernemers.

Die lichtornamenten sluiten weer aan op de nieuwe lantaarns, met jeneverglaasje, die de Schiedammers langzamerhand al vertrouwd in het straatbeeld worden. Door de lantaarns zijn de grote blauwe lantaarnpalen van de Hoogstraat en elders verdwenen. Zij waren velen een ergernis. 

Met de lantaarns uit de weg, wordt er binnenkort begonnen met het opnieuw bestraten van de Hoogstraat. Dat wordt de finale van een lang proces over de vernieuwing van de inrichting van Schiedams belangrijkste winkelstraat, waar jarenlang over gepraat is, maar die door geldgebrek is ingehaald. Er is gekozen voor het omkeren van de straatstenen, zodat er een ‘nieuwe’ kant in het zicht komt. Uiteraard weer strak gelegd. 

Begin maart wordt er begonnen, en er zal een klein halfjaar voor nodig zijn. “Dat heeft te maken met het feit dat winkels bereikbaar moeten zijn, dat de bevoorrading in de straat mogelijk moet blijven”, aldus de Centrummanager. Er wordt dus gewerkt met steeds kleine stroken straat die opengaan. “En op Koningsdag ligt de boel dicht.” Want dat blijft toch echt een van de vier belangrijkste dagen in het jaar voor het winkelhart van de stad. Ook de brandweer heeft zo zijn eisen, ook al omdat de Lange Haven, aan de kant van de Hoogstraat, zeer binnenkort ook open gaat omdat daar de gasleidingen worden vernieuwd. “Vandaag hadden we daarover ook weer overleg: in het uiterste geval moeten woningen aan de Lange Haven ook vanaf de Hoogstraat door de brandweer te bereiken zijn, in geval van nood.” 

Maar de straat wordt geen stenen vlakte, zo betoogt ook Schenkelaars. Bewoners en winkeliers zijn uitgenodigd om hun panden te sieren met geveltuintjes. “Daar zou bijvoorbeeld mooi een blauwe druif passen”, wijst Schenkelaars naar de overkant van de straat, waar Le Marche een blauwe gevel heeft. Zodat de etalage toch mooi in het zicht blijft, maar de straat ook letterlijk opfleurt. Mensen die een geveltuintje willen, kunnen nog hun vinger opsteken; de aanleg gebeurt door een aannemer, in opdracht van de gemeente. Geveltuintjes worden het, en geen plantenbakken, want die kunnen gauw ook al verworden tot afvalbakken.

“Vandaag heb ik kennisgemaakt met de nieuwe centrum-boa’s”, vertelt Schenkelaars. Lang stonden voor de functie vacatures open, maar nu wordt er dus weer door vaste mensen toezicht gehouden op een correcte gang van zaken in het stadshart. Al met constateert Schenkelaars een groeiende tevredenheid onder de winkeliers, die ook zien dat er wordt aangepakt. Nog zo’n voorbeeld daarvan: de aanpak van het plaveisel van de Broersvest.

Maar een soort kroon op het werk moet dus de molen worden. Die Schenkelaars het liefst op het Land van Belofte ziet - maar een besluit is daarover nog niet genomen. Wel over de aanschaf van het lichtkunstwerk. “Het wordt dus een soort aluminium frame, hufterproof, met heel veel lichtjes, een meter of 6,5, zeven hoog. Dat is helemaal uitgerekend, in de juiste verhoudingen, want het wordt echt een Schiedamse molen, met de afwijkende maten die we hier hebben. We hebben hem bij Starlight in Heino besteld.”

Het Land van Belofte is behalve een centrale, opvallende plek ook zo geschikt omdat daar ook een molen stond. “Je zou hem wat dat betreft ook op de Koemarkt neer kunnen zetten, in de hoek bij Pannekoe en ‘hotel De Kroon’” Daar stond immers ook lang een molen, en is ook centraal. “Een van de negentien molens die er in de stad stonden. Maar daar is weinig ruimte.” Op het Stadserf is die ruimte er wel, maar dat lijkt Schenkelaars niks. “Grote Markt kan ook, maar daar botst het met de grote kerstboom.” Op het Land van Belofte moet nog even gekeken worden hoe het lichtkunstwerk zich verhoudt tot de warenmarkt.

En waarom nu Schiedam nog eens op deze manier in het licht zetten? “Nou, een eye-catcher voor de jeneverstad - want molens horen natuurlijk ook bij het jeneverleden - benadrukt de trots op ons eigen verleden.” En daar mogen we best wel wat meer van hebben, vindt de Centrummanager. Zeker met Schiedams jubileumfeest in aantocht.