Categorieën

Service

Schiedammers slecht tevreden over aanpak veiligheid

Schiedammers slecht tevreden over aanpak veiligheid
Nieuws

Schiedammers slecht tevreden over aanpak veiligheid

  • Redactie
  • 03-03-2024
  • Nieuws
Schiedammers slecht tevreden over aanpak veiligheid


SCHIEDAM - Schiedam hoort bij de steden in Nederland waarvan de inwoners het minste vertrouwen hebben in hoe de gemeente werkt aan leefbaarheid en veiligheid. 

Van de Nederlanders is 44 procent (zeer) tevreden over het functioneren van de eigen gemeente op dit gebied. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023, opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is eenzelfde percentage als bij een eerdere uitgave van de monitor, in 2021. 

Vlaardingen is met een tevredenheid van 28 procent de gemeente waarvan de inwoners het minste fiducie hebben in hoe de gemeentelijke overheid veiligheid en leefbaarheid aanpakt. Schiedam zit daar maar enkele procenten boven. Het hoort volgens het CBS samen met Almere, Gouda, ’s-Gravenhage, Heerlen, Hoorn, Lelystad, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Sittard-Geleen, Venlo, Voorne aan Zee, Zaanstad en dus Vlaardingen, tot de gemeenten lager dan het landelijk gemiddelde. Een interpretatie van de cijfers lijkt te tonen dat Schiedam en Vlaardingen, samen met Voorne aan Zee, Zaanstad, Sittard-Geleen en Heerlen tot de allerlaagst scorende gemeenten behoort, dus bijvoorbeeld ook lager dan Rotterdam. In Amstelveen is dat vertrouwen met 59 procent van de grote(re) steden het hoogst. 

Ruim vier op de tien inwoners (43 procent) in Nederland vinden dat hun gemeente zich inzet voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. 36 procent is van mening dat de gemeente de buurt informeert over de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Verder geeft 31 procent aan dat de gemeente de buurt betrekt bij de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

Zeven procent van de mensen ziet gemeentelijke handhavers die ook proberen de leefbaarheid en veiligheid in de stad te vergroten, vaak in de eigen buurt en 23 procent ziet hen soms. Op andere plekken in de gemeente ziet vijftien procent gemeentelijke handhavers vaak en 41 procent soms.

De zichtbaarheid van de handhavers in de buurt en elders in de gemeente is in meer stedelijke gemeenten groter dan in minder stedelijke gemeenten.

Ongeveer een kwart van de mensen die weleens gemeentelijke handhavers in hun buurt of elders in de gemeente zien is (zeer) tevreden over het functioneren van deze handhavers. Ruim een derde is over hen niet tevreden en niet ontevreden, elf procent is (zeer) ontevreden. Verder zegt dertig procent dit niet te kunnen beoordelen.