Categorie├źn

Service

Schiedam kampioen kantoor-/winkeltransformatie

Schiedam kampioen kantoor-/winkeltransformatie
Wonen

Schiedam kampioen kantoor-/winkeltransformatie

  • Redactie
  • 04-11-2022
  • Wonen
Schiedam kampioen kantoor-/winkeltransformatie

SCHIEDAM - Nergens in Nederland zijn relatief zo veel woningen gecreëerd door het ombouwen van kantoren en winkelpanden als in Schiedam.

Van alle woningen die vorig jaar in Schiedam beschikbaar kwamen, was bijna 59 procent een omgebouwde winkel of kantoor. In totaal werden er in de stad 290 woningen toegevoegd na het transformeren van een koop- of werkplek.

Een hele belangrijke in dit totaal is de oplevering van het voormalige DCMR-gebouw aan de 's-Gravelandseweg. Daarin werden maar liefste 219 appartementen gerealiseerd.

Na Schiedam volgen enkele andere 'onverwachte' gemeenten in het rijtje met veel van dergelijke transformaties: Sluis (58,8 procent), Vaals (51,3%) en Nieuwegein (46,4%). Grote steden als Rotterdam (20,3%), Amsterdam (11,6%) en Den Haag (16,3%) kennen veel minder grondige verbouwingen om woningen te creëren. De percentages zeggen uiteraard iets over het aantal omgebouwde panden, maar ook over het totaal aantal nieuwe huizen. In 2021 werden in absolute cijfers de meeste woningen uit transformaties opgeleverd in Amsterdam 1155. Daarna volgen Groningen, Rotterdam en Den Haag met respectievelijk 480, 405 en 375 woningtransformaties. 

In 2021 zijn er in totaal 9,5 duizend woningen gemaakt door het ombouwen van niet-woningen, zoals kantoren en winkels, maar ook maatschappelijk of industrieel vastgoed. Dit is het laagste aantal in zeven jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het aantal woningen dat in 2021 uit transformatie van bestaande panden is ontstaan, vormt over heel Nederland zo'n tien procent van de toevoegingen aan de woningvoorraad. Nieuwbouw blijft nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad. In 2021 waren dat ruim 71 duizend woningen. 

Uit een eerste voorlopige schatting van het CBS blijkt dat er in het eerste halfjaar van 2022 circa 4,5 duizend woningen zijn ontstaan uit transformaties.