Categorie├źn

Service

Schiedam kende bijna biljetten van een kwartje

Schiedam kende bijna biljetten van een kwartje
Nieuws

Schiedam kende bijna biljetten van een kwartje

  • Redactie
  • 05-08-2022
  • Nieuws
Schiedam kende bijna biljetten van een kwartje

Foto: DNB


SCHIEDAM - We maken ons druk om inflatie. Tenminste, de meesten van ons. We schrikken als we af moeten rekenen, bij de pomp, bij de boodschappen of op het terras. In juli was de inflatie in Nederland 10,3 procent, zo maakte het CBS gisteren bekend. De Nederlandsche Bank zou de eerste instantie moeten zijn die zich daar druk om maakt. Maar de toezichthouder op het geldverkeer relativeert ook graag: het kan ook de andere kant op met geld. Geld kan schaars worden. Zie onderstaand bericht dat gisteren op de site van DNB verscheen.
 
"Op 10 mei 1940 begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Het betalingsverkeer kwam hiermee direct in gevaar. Betaalmiddelen konden mensen, winkels en gemeenten niet meer veilig bereiken. Hierdoor ontstond direct een geldtekort. Daarom kregen gemeenten toestemming noodgeld in omloop te brengen, in Schiedam waren dat papieren guldens en rijksdaalders. Met dit noodgeld werd het betalingsverkeer op gang gehouden.
Biljetten van 0,25 cent zijn in Schiedam nooit gebruikt, maar gezien deze proef met serienummer A 00000 heeft men dat wel overwogen. Het biljet draagt de datum 15 mei 1940, twee dagen eerder dan de datum op de biljetten die wél hebben gecirculeerd.

De Nationale Numismatische Collectie (NNC) kreeg proefdrukken van de papieren gulden en rijksdaalder cadeau, beide met hetzelfde serienummer ‘0000’ en de vroege datum als op het 0,25 cent-biljet. Deze zijn uiteindelijk, na kleine aanpassingen, in omloop gebracht.

De postume schenker is H(enk) C. Bos (1926-2007), zijn vader heeft voor de drukkerij gewerkt waar de biljetten zijn gedrukt. De unieke noodbiljetten zijn zorgvuldig door Bos bewaard en via de zolder van de executeur testamentair bij de NNC terecht gekomen."

De Nationale Numismatische Collectie is de grootste collectie in Nederland van munten, papiergeld, penningen en daaraan gerelateerde objecten. Denk aan niet-westerse betaalmiddelen, muntstempels, muntgewichten en een uitgebreide bibliotheek. In totaal heeft het zo'n vierhonderdduizend objecten. De Nederlandsche Bank beheert de NNC.