Categorie├źn

Service

Schiedam kent bijna zestig vacatures op honderd banen

Schiedam kent bijna zestig vacatures op honderd banen
Nieuws

Schiedam kent bijna zestig vacatures op honderd banen

  • Redactie
  • 06-11-2022
  • Nieuws
Schiedam kent bijna zestig vacatures op honderd banen

SCHIEDAM - De krapte op de arbeidsmarkt in Schiedam neemt steeds grotere vormen aan. Dat concludeert Atlas Research in een onderzoek naar de regionale arbeidsmarkt in Nederland.

"Het aantal (seizoengecorrigeerde) vacatures stond in het tweede kwartaal (eind juni) van 2022 met 467.000 op een recordhoogte", zo stellen de Amsterdamse onderzoekers. "In vergelijking met het eerste kwartaal zijn er weer zestienduizend vacatures bijgekomen. Het is daarmee het achtste kwartaal op rij met een stijging en het vijfde kwartaal op rij dat het aantal vacatures hoger ligt dan het pre-Coronarecord van eind 2019. Het totale aantal vacatures ligt vergeleken met het pre-Coronarecord inmiddels ruim anderhalf keer hoger."

Het aantal werklozen is normaliter groter dan het aantal vacatures. Atlas signaleert een kantelpunt eind vorig jaar. "Toen haalde het aantal vacatures voor het eerst in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003 de (seizoengecorrigeerde) werkloze beroepsbevolking in. Er worden in het tweede kwartaal van 2022 bijna 120 duizend meer werknemers gevraagd (467 duizend vacatures) dan de werkloze beroepsbevolking (327 duizend werklozen, 3,3 procent) zou kunnen opvullen. Landelijk gezien zijn er maar liefst 143 vacatures voor elke honderd werklozen.

Atlas Research combineerde ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het vestigingenregister en kwam zo tot schattingen van het aantal vacatures per gemeente. Zo zouden er in Schiedam tussen de 55 tot zestig vacatures per honderd banen zijn.

Uiteraard kunnen die banen ook vervuld worden door mensen van buiten Schiedam. Atlas combineerde het cijfer tot een 'kraptecijfer' door ook het aantal werklozen op acceptabele reisafstand te betrekken, en komt zo voor Schiedam op een krapte tussen de zeventig en tachtig. Dat is hetzelfde als in Rotterdam en de meeste andere gemeenten in onze regio.