Categorieën

Service

Schiedam krijgt Winkels van Sinkel, dankzij Anne-Marie

Schiedam krijgt Winkels van Sinkel, dankzij Anne-Marie
Nieuws

Schiedam krijgt Winkels van Sinkel, dankzij Anne-Marie

  • Ted Konings
  • 14-12-2023
  • Nieuws
Schiedam krijgt Winkels van Sinkel, dankzij Anne-Marie


SCHIEDAM - Als het een beetje meezit heeft Schiedam over enige tijd tien Winkels van Sinkel. Grote mogelijkmaker is de vijftienduizend euro die initiatiefnemer De Kleine Ambassade vanmiddag in handen kreeg als winnaar van de Anne-Marie van der Lindenprijs. 

De jury, met behalve Van der Linden de lokale zorgzwaargewichten Aad de Groot, Ben de Koning en neuroloog Jan Driesen, kozen voor het initiatief dat kinderen moet bijstaan om ‘geen buitenbeentjes’ te zijn, met in gedachten Dirk Pons, in het recente verleden ook jurylid. Hij had zich in het verleden al verschillende keren laten ontvallen dat hij De Kleine Ambassade zo inspirerend vond en zulk goed werk zag verrichten. Deze prijs is daarom ook een eerbetoon aan de overleden Dirk Pons, aldus Van der Linden.

De Kleine Ambassade opende vorig jaar de eerste Winkel van Sinkel in het eigen onderkomen aan de Broersvest. “In de Winkel van Sinkel is alles te koop”, refereerde Van der Linden aan het versje dat inspireerde tot de naam van het initiatief. “Maar in deze Winkel van Sinkel is alles gratis.” De inloopwinkel - ‘voor jongeren van vier tot 23' - beoogt mensen met weinig financiële mogelijkheden te ondersteunen. Met een nieuwe fietsband als de oude lek en op is. Met cadeautjes om te geven aan een jarige, of voor in een surprise. Met een regenjas of kaplaarzen, of een etui voor de schoolspullen, gymkleding, noem maar op. Die dingen die ieder kind nodig heeft, maar niet alle ouders kunnen betalen. 

De winkel maakt deel het van het kinderparticipatie-initiatief Bliep. Dat wil alle kinderen en jongeren in de stad bijstaan in hun ontwikkeling, ook als het financieel lastig is thuis. Het is de plek om een hulpvraag kwijt te kunnen, voor ouders en kind. En dan ook antwoord te krijgen. “Er is daarom ook een brievenbus te vinden, voor alle mogelijke vragen”, zo vertelde Van der Linden. 

Nu wil De Kleine Ambassade in plaats van een centrale winkel, het initiatief verbreden naar liefst tien Winkels van Sinkel. Het gesprek met scholen en ondernemers, voor ruimte en ondersteuning bij het aanbieden van spullen, is ondertussen vruchtbaar op gang. Het geldbedrag van de prijs moet in ieder geval de opening van enkele ‘winkels’ mogelijk maken.

De twee andere initiatieven die voor de prijs waren genomineerd, Happy Kidscare uit Delft, en J&S uit de Gorzen, deelden mee in de vreugde en kunnen beide vijfduizend euro tegemoet zien, beschikbaar gesteld door voormalige DSW-directeur Chris Oomen, deze keer wegens familie-omstandigheden afwezig bij de prijsuitreiking in brasserie De Eenling. Happy Kidscare geeft ondersteuning aan kinderen die het moeilijk vinden het op school vol te houden, bijvoorbeeld omdat hun adhd hen in de weg zit. De ambitie is om het zelfvertrouwen van de schoolverlaters te herstellen via het bieden van rust, structuur, het bijbrengen van sociale vaardigheden een het vergroten van hun weerbaarheid, met als doel om de kinderen weer terug op school te krijgen. “Een zeer zinvol initiatief”, aldus Van der Linden. 

J&S is bekend in de stad. Twee onvermoeibare initiatiefnemers en ondertussen 34 vrijwilligers kijken om naar kwetsbaren in met name de Gorzen, zowel oud als jong. Ze brengen ze bij elkaar voor bijvoorbeeld de maaltijd, die dan door de deelnemers zelf kan worden verzorgd, bijvoorbeeld onder het motto ‘jong voor niet meer zo jong’. Een recente ‘pizza-talk’, waarin jongeren hun wensen voor hun leven en de wijk naar voren brachten, leverde het verzoek van Sam op om een basketbalveld in de wijk te realiseren. Zo’n dertig jongeren willen daar gebruik van gaan maken. Het moet een drie-tegen-drie veld worden op de Maasboulevard. Totale kosten naar schatting dertigduizend euro. De eerste vijf daarvan zijn nu binnen, plus de nodige toezeggingen, bijvoorbeeld van Irado om de ondergrond voor het veld te realiseren, W&H Sports voor de typische 'basketbalinrichting' en van Grow-up en Yets om het basketballen en alles wat daarbij hoort, te begeleiden.

Tijdens de prijsuitreiking vanmiddag werden de nodige lijntjes uitgelegd, onder meer met Nolet en DSW, die het basketbalveld een realiteit moeten maken.