Categorie├źn

Service

Schiedam krijgt Schuldhulpmaatjes

Schiedam krijgt Schuldhulpmaatjes
Gezond

Schiedam krijgt Schuldhulpmaatjes

  • Redactie
  • 11-10-2021
  • Gezond
Schiedam krijgt Schuldhulpmaatjes

SCHIEDAM - Schiedam krijgt Schuldhulpmaatjes. Zij staan mensen terzijde die kampen met financiële schulden. Peter Fijten, betrokken bij het project, legt uit waarom hij probeert Schiedam te voorzien van Schuldhulpmaatjes.

Allereerst zijn er de harde cijfers. In Schiedam hebben drie op de vijf huishoudens ‘problematische schulden’, zo stelden de cijferaars van de gemeente Schiedam vast. Het gaat dan om een kleine 22.000 gezinnen en andere huishoudens. Zo’n 22 procent daarvan, denk aan een kleine achtduizend huishoudens, ‘loopt op het randje’, waar het gaat om hun financiën. Hun schulden zijn als risicovol te typeren.  

Dat zijn de harde cijfers, aldus Fijten. Maar daaronder schuilt, als de ijsberg onder het topje, vaak een wereld aan ervaringen, veelal problematisch. Denk aan de Toeslagenaffaire, die duidelijk maakte dat geldgebrek veel te vaak leidt tot het verkopen van huizen, het opdelen van gezinnen, verminderde schoolprestaties en dito gezondheid, sociaal isolement en soms trekken mensen zelfs uiterste consequenties die hen het leven kosten. “Als je als een crimineel behandeld wordt, doet dat natuurlijk iets met mensen”, aldus Fijten.

Hij is kwartiermaker voor de Schuldhulpmaatjes in Schiedam, als vrijwilliger. Dat is een project dat al in zo’n honderdtwintig Nederlandse gemeenten draait, ontstaan vanuit verschillende kerken. Zij realiseerden zich dat ze iets moesten toen aan de problemen die zij waarnamen en er ook de middelen voor hadden. Want in een gemiddelde kerkbank zitten mensen bij elkaar met veel geld en weinig geld, met veel ervaring en weinig ervaring, met rust en tijd en mensen die alle zeilen moeten bijzetten om hun huishoudens te laten functioneren. Er kloppen ook nog verrassend vaak mensen met problemen aan bij de deuren van een kerk.

Schuldhulpmaatjes is uitgegroeid tot een staand project, met een kleine tweeduizend vrijwillige ‘maatjes’ in het land, vertelt Fijten. En niet alleen bedoeld voor mensen met een kerkelijke achtergrond, maar voor iedereen. Ook de vrijwilligers worden breed geworven. “Het gaat erom mensen te vinden die anderen kunnen bijstaan. Daarvoor zijn tijd en sociale vaardigheden zoals een luisterend oor en mensen een beetje kunnen coachen de belangrijkste vereisten. Specifieke financiële kennis is niet nodig, aldus Fijten. “Schuldhulpmaatjes zijn geen bewindvoerders. Het gaat juist om de stap voordat mensen in een schuldsaneringstraject zitten. Het op een rijtje krijgen van de situatie en het mensen weer een beetje moet geven om hun problemen aan te pakken en zelf op te lossen.” Mocht gaandeweg blijken dat een schuldsanering de beste oplossing is, dan wordt de zaak voorgelegd. De basis in de vorm van overzicht en een indruk van de grootte van het probleem is dan al gelegd. 

De maatjes kunnen ook na een traject van schuldsanering behulpzaam zijn, legt Fijten uit. “Want juist als je drie jaar bij de hand bent genomen met je financiën kan het lastig zijn om het weer zelf op te pakken als je daarna schuldenvrij bent. Dan komt het aan op het toepassen van alles wat je in de periode daarvoor geleerd hebt en dan kan een steuntje in de rug welkom zijn.” Zoals de taak van een Schuldhulpmaatje - meer nog dan een financiële rots in de branding - vooral die van steun en toeverlaat is, iemand bij wie je kunt klagen en uithuilen en liefst weer opnieuw beginnen.

Nu is er natuurlijk al Humanitas, dat zich ook hard maakt voor hulp aan mensen in financiële problemen. Dat betekent volgens Fijten niet dan dubbel werk wordt gedaan. “We hebben ieder onze achterban en zullen graag samenwerken waar gewenst.”

Vanavond is er een informatie-/kennismakingsavond voor Schuldhulpmaatjes in Schiedam. Daar zal Fijten vertellen dat vrijwilligers die zich aanmelden, ondersteund worden vanuit de locale en landelijke organisatie, en bijvoorbeeld drie dagen op cursus gaan om toegerust te worden voor dit werk. 

De infoavond begint vanavond om half acht in zaal Wilgenburg, achter de Singelkerk.