Categorieën

Service

Schiedam opvallende afwijker met parkeertarief

Schiedam opvallende afwijker met parkeertarief
Nieuws

Schiedam opvallende afwijker met parkeertarief

  • Redactie
  • 12-05-2023
  • Nieuws
Schiedam opvallende afwijker met parkeertarief

SCHIEDAM - Samen met Rotterdam is Schiedam de opvallende uitzondering tussen de Nederlandse steden waar het het parkeertarief betreft. Parkeervergunningen in de binnensteden werden dit jaar 3,7 procent duurder, maar in onze stad daalde het tarief.

Dat blijkt uit een onderzoek van Marlyse Research in opdracht van de Vereniging Eigen Huis. Dat brengt een opvallend verschil tussen grote steden (waar de tarieven gemiddeld beduidend méér stegen) en kleinere gemeenten aan het licht. In het Utrechtse centrum is parkeren (met de eerste auto in het huishouden) nu het duurst. Inwoners van het centrum van Utrecht betalen dit jaar 578 euro. Daarmee overtoept de stad Amsterdam, tot dusver de duurste, met vier euro. Utrecht werd dit jaar zeventig euro oftewel veertien procent duurder. Ook in Maastricht en Groningen steeg het jaartarief met tientjes.

Maar Schiedam en Rotterdam en Schiedam vormen de uitzonderingen. Schiedam verlaagde het tarief van 95 naar 77 euro; een jaar parkeren in Rotterdam kost nu 98 euro, tegen 115 euro vorig jaar. 

Van de 122 onderzochte gemeenten is Hellendoorn het goedkoopst: daar kost een parkeervergunning negentien euro. Per jaar.

Eigen Huis typeert de kostenstijging dit jaar 'beperkt' en dit is, voor wie de inflatie in ogenschouw neemt, wel begrijpelijk.