Categorieën

Service

Schiedam stopt met aparte inzameling plastic en blik

Schiedam stopt met aparte inzameling plastic en blik
Wonen

Schiedam stopt met aparte inzameling plastic en blik

  • Redactie
  • 25-08-2023
  • Wonen
Schiedam stopt met aparte inzameling plastic en blik

SCHIEDAM - Schiedam gooit het roer om en stopt - goeddeels - met de gescheiden inzameling van plastic, metalen en drankkartons. 

In een persbericht laat de gemeente weten dat 'door nieuwe regelgeving gemeenten een keuze moeten maken voor bronscheiding óf nascheiding'. "Schiedam ziet nascheiding als beste keuze, zowel voor het milieu als het beperken van de kosten."

PMD (plastic, metalen en drankkartons) worden zodoende in de toekomst niet meer apart ingezameld. In de loop van volgend jaar moet die verandering worden doorgevoerd. "Schiedammers hoeven daardoor geen PMD meer te scheiden van het restafval. Dat was al zo voor inwoners van hoogbouwwijken en dat gaat voor iedereen gelden."

Wethouder Doğukan Ergin stelt blij te zijn met de verandering. "We maken het hiermee makkelijker voor onze inwoners, PMD zamelen we niet meer apart in, maar gezamenlijk met het restafval. Inzameling van het restafval vindt dan plaats met een kliko. Deze wordt eens in de twee weken geleegd. We kunnen ons voorstellen dat dit voor sommige huishoudens onvoldoende is. Daarom gaan wij de opties bieden om bijvoorbeeld een grotere kliko of een tweede kliko aan te vragen.” Er zijn geen kosten verbonden aan een grotere of extra kliko. Wie het PMD toch liever wil scheiden kan terecht bij een van de vijftig ondergrondse PMD-containers die blijven bij winkelcentra.

Om de nieuwe manier van inzameling te kunnen doorvoeren moet de afvalstoffenverordening van Schiedam worden aangepast. Een voorstel daartoe zal de gemeenteraad worden voorgelegd. "Eind vorig jaar heeft een ruime raadsmeerderheid het stadsbestuur al gevraagd te kijken naar nascheiding als alternatief, omdat het efficiënt en goedkoper is dan bronscheiding", zo stelt het persbericht.

Als de raad akkoord gaat dan wordt het nascheiden in het eerste kwartaal van 2024 doorgevoerd. Inwoners van Schiedam kunnen een zienswijze indienen op de aangepaste afvalstoffenverordening. Vanaf aanstaande woensdag liggen deze stukken ter inzage op het Stadskantoor.

In het bericht legt de gemeentelijke woordvoerder ook uit waarom voor deze wijziging wordt gekozen. "De gemeente Schiedam wil de hoeveelheid restafval in de stad verminderen. En dat begint bij het voorkomen van afval, bijvoorbeeld door spullen minder snel af te danken en afval zo goed mogelijk te hergebruiken. Daarvoor is het belangrijk om de afvalstoffen te scheiden. Voor PMD kan dit met nascheiding, maar voor de andere afvalsoorten blijft het nodig om ze gescheiden aan te bieden. Deze kunnen met de huidige techniek niet goed uit het restafval gehaald worden."

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →