Categorieën

Service

Schiedam verliest in weekend directe trein naar Schiphol

Schiedam verliest in weekend directe trein naar Schiphol
Nieuws

Schiedam verliest in weekend directe trein naar Schiphol

  • Redactie
  • 26-08-2022
  • Nieuws
Schiedam verliest in weekend directe trein naar Schiphol

SCHIEDAM - Niet meer rechtstreeks in het weekend van Schiedam naar Schiphol. Dat is een van de gevolgen van de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die in december ingaat.

Dat nieuwe 'spoorboekje' ondervindt de gevolgen van het personeelstekort dat zich ook bij de NS voordoet. Het aantal treinen wordt met zo'n tien procent verminderd ten opzichte van het pre-Corona-jaar 2019, zo laat de NS weten. Nog niet eerder in de laatste tientallen jaren deed zich een dergelijk inkrimping van het treinenaanbod in Nederland voor. De aangepaste dienstregeling is bedoel, aldus directeur Bert Groenewegen, om NS-collega’s 'meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen'.

Voor de reiziger zullen de gevolgen duidelijk zijn: drukkere treinen, vaker overstappen, met name in de daluren, en een avonddienstregeling die eerder begint. Er gaan in een uur minder treinen rijden. Lang werd toegewerkt naar het mogelijk maken van zes intercity's ieder uur in de Randstad, maar dat worden er in het nieuwe spoorboekje, dat op 11 december ingaat, nog maar vier. Vooruitlopend hierop en vanwege de acute personeelsproblemen heeft de NS besloten hiermee al na volgende weekend (op 5 september) te beginnen. Verder gaat de avonddienstregeling straks in om acht uur, in plaats van tien uur.
 
In de weekenden en avonduren zullen nog maar twee intercity’s en sprinters per uur rijden, in plaats van vier. Vanaf station Schiedam-Centrum betekent dat het stoppen van de rechtstreekse verbinding met Schiphol, en dat gebeurt ook doordeweeks na acht uur ‘s avonds. De intercity's die twee keer per uur in Schiedam stoppen, rijden door via Leiden naar Haarlem en Amsterdam.

Op de doordeweekse dagen, voor acht uur 's avonds, stopt er elk half uur nog wel een intercity afkomstig van Schiphol. Sinds afgelopen december werd die verbinding onderhouden met vier rechtstreekse treinen per uur, maar dat aantal is in het voorjaar al teruggeschroefd naar twee. Dat is in de nieuwe dienstregeling ook het geval.