Categorieën

Service

Schiedammer en Vlaardinger beroven twee geldwagens

Schiedammer en Vlaardinger beroven twee geldwagens
Nieuws

Schiedammer en Vlaardinger beroven twee geldwagens

  • Redactie
  • 16-07-2019
  • Nieuws
Schiedammer en Vlaardinger beroven twee geldwagens
SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Een Schiedammer van 24 jaar en een Vlaardinger van 25 jaar zijn ervan verdacht ruim 240.000 euro gestolen te hebben uit geldwagens toen deze de bank kwamen bevoorraden.

Op 19 april 2018 gebeurde dat in Naalwijk. Bij zo'n overdracht parkeert de geldwagen tegen de gevel. Dan gaan een luik in de geldwagen en een luik in de gevel open en kan een medewerker van de geldwagen sealbags met munten of biljetten doorgeven aan zijn collega, die ze in de kluis van de bank aanneemt. 'Ik wachtte op de volgende overdracht,' vertelt die collega, 'maar er kwam niks meer.'

Op camerabeelden is te zien hoe iemand zich tussen de muur en de geldwagen wurmt en het daarna met drie geldzakken op een lopen zet. Die had hij via het luik uit de geldwagen gegrist. Hij stapt bij iemand in de auto en dan zijn ze ervandoor. Het leek kinderlijk eenvoudig.

Een getuige van het voorval kon vertellen wat het kenteken van de vluchtauto was. Binnen drie kwartier na de diefstal in Naaldwijk worden twee verdachten aangehouden bij een van hen thuis in Schiedam. De auto is nergens meer te vinden en ook het geld is spoorloos. Maar de twee verdachten lijken sprekend op de mannen die door de bewakingscamera's zijn vastgelegd.

Opvallend is, stelt het OM, dat beide mannen op dat moment nog voor de rechter moesten komen voor een zaak in Rijsbergen op 27 oktober 2017. Daar was op precies dezelfde manier geld weggenomen. Dat ging om 90.000 euro, in Naaldwijk werd 150.000 euro buitgemaakt.

De verdachten stonden voor beide zaken terecht. 'Als we kijken naar de richtlijnen, kunnen we dit zien als diefstal van lading,' zei de officier van justitie, 'maar we hebben het natuurlijk niet over een paar zakken aardappelen.'

'Nu de verdachten blijven zwijgen, heb ik geen reden om aan te nemen dat ze de buit met iemand hebben gedeeld,' zei de officier van justitie. Ze zouden de 90.000 euro en 150.000 euro dan ook moeten terugbetalen, wil de officier. Ook vroeg ze gevangenisstraffen op te leggen: 24 maanden voor de 25-jarige Vlaardinger en 20 maanden voor de 24-jarige Schiedammer. De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

"Het bleek schrikbarend eenvoudig om het geld te pakken te krijgen. En er is nooit iets van teruggevonden", aldus het Openbaar Ministerie.