Categorieën

Service

Schiedammers niet erg tevreden over zichtbaarheid politie

Schiedammers niet erg tevreden over zichtbaarheid politie
Nieuws

Schiedammers niet erg tevreden over zichtbaarheid politie

  • Redactie
  • 19-12-2022
  • Nieuws
Schiedammers niet erg tevreden over zichtbaarheid politie

SCHIEDAM - Schiedammers zijn niet zo erg tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de stad, als je het vergelijkt met andere Nederlanders. Van de inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en de Rotterdammers die vallen onder basisteam Midden-Schieland (inwoners van Overschie, Schiebroek, Hillegersberg, Berkel, Bleiswijk en Bergschenhoek) zegt 31,4 procent tevreden of zelfs zeer tevreden te zijn over de aanwezigheid van de politie. Dat geldt niet zozeer deze periode rond de feestdagen, maar het hele jaar door.

De tevredenheid is flink minder dan die in de centra van de grote steden. Zo is ruim 47 procent van de inwoners van het centrum van Den Haag (zeer) te spreken over de politie-aanwezigheid, in het stadscentra van Rotterdam en Amsterdam is dat bijna veertig procent.

In Zeeland en West-Brabant en ook in Zuidoost-Limburg zijn de mensen het minst te spreken over de aanwezigheid van de politie: daar haalt de tevredenheid de dertig procent niet. Ook in Alphen aan den Rijn/Gouda is dat percentage lager dan dertig en laag is de tevredenheid duidelijk ook op Voorne-Putten, met nog geen 27 procent tevredenheid. Maar pakweg in Rotterdam-Zuid loopt het op tot ruim 38 procent.

Dit alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder zegt minder dan één op tien dat de politie vaak zichtbaar is in de eigen woonbuurt. Ruim drie op de tien zeggen dus dat ze (zeer) tevreden zijn over de zichtbaarheid van de politie in de buurt. Deze tevredenheid is in de stad groter dan op het platteland. Al met al zijn meer mensen tevreden met de zichtbaarheid van de politie, dan ontevreden.

De cijfers zijn een nadere analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 die afgelopen maart verscheen. Deze monitor is een tweejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit, en de waardering van de burger voor de politie. In 2021 namen ruim 173 duizend mensen van vijftien jaar of ouder deel aan de enquête, aldus het CBS.

In 2021 geeft negen procent aan de politie vaak in de eigen buurt te zien, 36 procent zegt dat de politie soms zichtbaar is in de buurt. Meer dan de helft zegt de politie zelden (41 procent) of nooit (dertien procent) in de eigen woonomgeving te zien. 

Drie op de tien Nederlanders zijn tevreden of zeer tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de eigen buurt, twee op de tien zijn ontevreden of zeer ontevreden hierover. De anderen zijn niet tevreden en niet ontevreden (36 procent) of hebben geen oordeel over de zichtbaarheid van de politie in de buurt (twaalf procent).