Categorieën

Service

Schiedammers relatief goedkoop uit met energie

Schiedammers relatief goedkoop uit met energie
Wonen

Schiedammers relatief goedkoop uit met energie

  • Redactie
  • 04-05-2022
  • Wonen
Schiedammers relatief goedkoop uit met energie

SCHIEDAM - Schiedamse huishoudens betalen gemiddeld 3474 euro per jaar aan gas en elektriciteit.

Daarmee hoort de stad tot de gemeenten met relatief lage energiekosten. In Zuid-Holland zijn alleen inwoners van Delft (met 3300 euro per jaar) en Rotterdam (3358 euro) goedkoper uit. In Vlaardingen is een huishouden gemiddeld iets meer kwijt dat in Schiedam (3487 euro), in alle andere gemeenten in de provincie gaan de kosten de 3500 euro per jaar te boven.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door het bedrijf Zonneplan zijn verwerkt. De onderzoekers leggen uit: "Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming." In maart rekenden CBS en Zonneplan met een gasprijs van 1,85 euro per kuub (en 0,28 euro in maart 2021) en een stroomprijs van 0,48 euro per kWh (en 0,08 cent in maart vorig jaar). 

Zonneplan concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten. Alleen in Amsterdam betaalt een huishouden gemiddeld minder aan energie dan in Delft.

Dat is bij nadere beschouwing niet zo bijzonder: minder vrijstaande grote huizen betekent in de regel minder kosten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in Zuid-Holland de inwoners van Wassenaar het meest kwijt zijn aan energie: 5555 euro gemiddeld per jaar. Verder is in de provincie alleen in Westvoorne de energierekening in een jaar meer dan vijfduizend euro. Per provincie gekeken zijn de Drentenaren het duurst uit, met gemiddeld 4722 euro. Tegen 3763 in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland met 3830 euro gemiddeld. In de andere provincies zijn de inwoners allemaal gemiddeld meer dan vierduizend euro kwijt. Voor heel Nederland komen de energiekosten gemiddeld uit op 4147 euro, aldus Zonneplan.

Dat onderschrijft zelf ook dat energiekosten veel te maken hebben met het oppervlakte van een woning: "Zo behoren acht van de tien gemeenten met de laagste energiekosten ook tot de tien gemeenten waar woningen het kleinst zijn. Andersom komen twaalf van de vijftien gemeenten met de hoogste kosten ook overeen met de top-15 gemeenten met de grootste woningen."

In Schiedam gebruikten huishoudens volgens het CBS in 2020 960 kuub aan gas en 2490 kWh aan stroom. In vergelijking met de jaren daarvoor daalt het gasverbruik en stijgt het elektriciteitsverbruik. In de cijfers is geen rekening gehouden met een factor als de grootte van het huishouden.