Categorieën

Service

Schiedammers zijn het eens met petitie 'Red de insecten'

Schiedammers zijn het eens met petitie 'Red de insecten'
Nieuws

Schiedammers zijn het eens met petitie 'Red de insecten'

  • Kor Kegel
  • 20-09-2021
  • Nieuws
Schiedammers zijn het eens met petitie 'Red de insecten'

Anneklaar Wijnants is provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten


SCHIEDAM – Vierhonderd Schiedammers hebben de petitie ondertekend, waarmee de vereniging Natuurmonumenten aandacht vraagt voor insectvriendelijk groenbeheer. Zij behoren tot de honderdduizend Nederlanders die ook hun handtekening onder de petitie plaatsten.  

De petitie ‘Red de insecten’ is ook de Schiedamse gemeenteraad onder ogen gekomen. Natuurmonumenten grijpt de naderende verkiezingscampagne voor de nieuwe gemeenteraad aan om de politieke partijen te vragen of ze in hun programma ruimte willen maken voor meer groen en vooral ook wilde bloemen in een poging het leefgebied van de insecten te vergroten. 

In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn overal de insectenpopulaties ingestort, in sommige gebieden zelfs met drie kwart, zegt Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten in Zuid-Holland en de Zuidwestelijke Delta (waarmee Zeeland en westelijk Brabant worden bedoeld). 

Ze schrijft de gemeenteraad: “Ook inwoners van uw gemeente maken zich grote zorgen over de biodiversiteit in hun omgeving. Onze petitie ‘Red de Insecten’ werd massaal ondertekend. Met het aanbieden van de petitieresultaten willen we ook in uw gemeente een insectvriendelijker groenbeheer blijvend op de agenda plaatsen. Insecten staan aan de basis van een natuurinclusieve gemeente: krijgen ze bij u een thuis? In parken, langs sloten en in bermen; overal waar u ruimte maakt voor groen en wilde bloemen, krijgen insecten leefgebied terug. Overal waar het landschap kleur krijgt, vinden zij voedsel en beschutting.”  

Zo kunnen dorpen en steden hun biodiversiteit vergroten, zegt Anneklaar Wijnants. “Dit is een goed moment om te kiezen voor een meer insectvriendelijk groenbeheer. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 maakt u op dit moment plannen voor de komende vier jaar: u kunt met insectvriendelijker groenbeheer uw gemeente in bloei zetten! U doet daarmee niet alleen de insecten een plezier, ook uw inwoners willen een prettige leefomgeving, met een goede waterhuishouding, recreatiemogelijkheden en verkoeling op warme dagen!”  

Ze is bereid een lijst met de Schiedamse ondertekenaars aan de gemeenteraad te sturen. De komende vier jaar zijn cruciaal vanwege de achteruitgang van de biodiversiteit. Het verbeteren ervan kan niet alleen bij wijze van spreken, maar zelfs letterlijk al op de stoep van het gemeentehuis beginnen.