Categorie├źn

Service

Schiedams kerkorgel naar Kanis

Schiedams kerkorgel naar Kanis
Nieuws

Schiedams kerkorgel naar Kanis

  • Redactie
  • 19-04-2022
  • Nieuws
Schiedams kerkorgel naar Kanis

Foto's: Nieuwsbrief DISG


SCHIEDAM - De kerkelijke attributen en ook muziekinstrumenten van de gesloten katholieke kerk St. Jan de Doper-Visitatie in de Nolenslaan vinden onderdak en een nieuwe bestemming in andere kerken.

Zo werd het zogenaamde Verschuerenorgel onlangs overgebracht naar de H. Hippolytuskerk in het kerkdorp Kanis, bij Kamerik, bij Woerden. Daar werd het geplaatst, in ontvangst genomen en uiteraard gestemd. Organist Ronald Kooijman nam het orgel ondertussen feestelijk in gebruik. 

Het orgel was in 2001 door de firma Slooff geplaatst in de St. Jan de Doperkerk-Visitatie. Het was toen al een 'tweedehandsje' afkomstig uit een klooster in Volendam, om precies te zijn van de vrouwelijke Dominicanerorde. Daar was het in 1964 geplaatst. Voor de kenners: 'het orgel is van het type Bach met een aangepast frontontwerp'. Het beschikt over vijf registers met aangehangen pedaal. Orgelmaker Elberts verzorgde de overplaatsing van Schiedam naar Kamerik.

De nieuwe eigenaren zijn ingenomen met het instrument. "Het is een wonder hoe het orgel perfect past op de huidige plaats in de Hippolytuskerk. Het lijkt of dat het gebouwd is voor de plaats." Het orgel klinkt volgens Kooijman en dirigent Marcel Kooijman 'uitstekend in de fraaie akoestiek van deze kerk'. Ondanks de bescheiden omvang heeft het orgel volgens hen voldoende draagkracht voor begeleiding van koor- en volkszang. De kerk had al langer een orgel, een zogenaamd Maarschalkerweerdorgel.

Van de ingebruikname van het orgel is met zang van het koor van de kerkgemeenschap is een geluidsopname gemaakt, die voor wie wil beschikbaar is. Zie hier

Eerder al ging de vleugel van de kerk naar een parochie in Zwolle.