Categorieën

Service

Schiedams museum hoort tot 'basisinfrastructuur'

Schiedams museum hoort tot 'basisinfrastructuur'
Uit

Schiedams museum hoort tot 'basisinfrastructuur'

  • Advertorial
  • 01-02-2024
  • Uit
Schiedams museum hoort tot 'basisinfrastructuur'

Dansperformance tijdens opening Spirituele Urgentie, 2022; foto: Victor Wennekes


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam is voor de tweede keer door de provincie Zuid-Holland voorgedragen voor een rijkssubsidie van één miljoen euro (verspreid over vier jaar).

Elke provincie mag slechts één museum met regionale en landelijke potentie en een voorbeeld-stellende functie voordragen voor deze rijksfinanciering. In de periode 2021-2024 had het museum ook al de eer om de provincie Zuid-Holland te mogen vertegenwoordigen. Het museum gebruikte de subsidie vervolgens voor een speciale programmalijn, gemaakt voor, door en met jongeren en jongvolwassenen. Daarover is de provincie dermate enthousiast dat het het museum nu beloont met een nieuwe voordracht voor rijkssubsidie in de periode 2025-2028. Als de plannen van het museum door de Raad voor Cultuur positief worden beoordeeld, kan het museum de ingeslagen weg om jongeren en jongvolwassen bij het museum en de collectie te betrekken hopelijk ook de komende jaren voortzetten. 

Meindert Stolk, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: “Met veel plezier draagt het college van Zuid-Holland het Stedelijk Museum Schiedam opnieuw voor als regionaal museum in de basisinfrastructuur 2025-2028. Het museum heeft een goede basis gelegd voor het bereiken van nieuwe en vooral jonge doelgroepen. Maar als gevolg van de coronapandemie is lang niet alles uitgevoerd. Deze voordracht biedt de mogelijkheid om de vruchten te kunnen plukken van de inspanningen die tot nu toe zijn verricht. De kennis die het museum heeft opgedaan over het bereiken van nieuw publiek, gaan zij actief delen met de andere musea in Zuid-Holland.”

Stedelijk Museum Schiedam is vereerd met deze voordracht. Directeur Anne de Haij: “We zien het als een beloning voor onze inspanningen om op een gedurfde manier jonge doelgroepen intensief bij het museum en tentoonstellingsprogramma te betrekken. We hopen dat de Raad voor Cultuur ons plan nu ook positief beoordeeld, zodat we de programmalijn kunnen continueren.”

Wethouder cultuur van Schiedam Frans Hamerslag vult aan: “Ik ben als wethouder cultuur natuurlijk bijzonder trots dat ons Stedelijk Museum Schiedam voor de tweede keer op rij de provincie Zuid-Holland in de BIS mag vertegenwoordigen. Dat zegt iets over de kwaliteit en het bereik van het museum.”

Nieuwe kunst van, voor en door jongeren en jongvolwassenen
​Het museum werkt momenteel aan een concreet plan voor de periode 2025-2028 en dient dat eind februari in bij het Ministerie van OC&W. De Raad voor Cultuur moet dan ook nog een inhoudelijk oordeel vellen over de plannen van het museum. Het museum wil de programmalijn ‘nieuwe kunst’ van, voor en door jongeren en jongvolwassenen in ieder geval continueren. De Haij: ''Het vertrouwen winnen van jonge doelgroepen vraagt om een lange adem en duurzame samenwerkingen met nieuwe partners. Je bent er niet met één gave tentoonstelling. Je wil laten zien: wij nemen de kunstenaars en verhalen die er voor hen toe doen serieus. Niet één keer, maar structureel.''

​Het museum gebruikt de rijkssubsidie voor regionale musea sinds 2021 voor zijn speciale programmalijn ‘nieuwe kunst’. Daarin werkt het intensief samen met jongeren en jongvolwassenen, die zich nog niet gerepresenteerd of aangetrokken voelen door musea. Als co-curator stellen zij het tentoonstellings- en activiteitenprogramma samen; en ze kiezen de thema’s en kunstenaars wiens werk getoond wordt. Dit resulteerde in de periode 2021-2024 onder andere in de tentoonstellingen Glashard in de Glasfabriek (i.s.m. kunstenaarscollectief en galerie Opperclaes), Spirituele Urgentie (i.s.m. Together & Dedicated, Qasim Arif en The Titty Mag), Ekstasis (i.s.m. kunstenaar Nick Verstand) en AiRich. Afrofuturistic Visions (i.s.m. beeldend kunstenaar AiRich). 

I
nspirerende evenementen 
​Ook ontwikkelen deze jonge makers inspirerende randprogrammering zoals een uitverkocht evenement over kunst, spiritualiteit en mental health of een laserperformance in het entreegebied van het museum. De kunst die zij selecteren, is vaak nog niet te zien in de grotere musea of onderdeel van museale collecties. Het museum zet zich op zijn beurt in om de definitie van wat kunst is, flink op te rekken. Het museum verwierf daarom ook werken uit deze tentoonstellingen aan voor zijn collectie.

Meer jong publiek
​We zien dat steeds meer jong publiek speciaal voor dit programma naar het museum komt. Uit publieksonderzoek blijkt dat de bezoekers voor deze ‘nieuwe kunst’ tentoonstellingen voor bijna de helft (46 procent) 35 jaar of jonger is. 75 procent van deze groep bezoekt het museum bovendien voor het eerst. Op het totaal aan museumbezoek steeg het aandeel jong museumbezoek (35 jaar en jonger, exclusief schoolbezoeken) daarmee ook met maar liefst 22 procent. 

​Anne de Haij: “En nu ze ons beter kennen, keren ze ook weer makkelijker terug, zoals nu bij de tentoonstelling Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970. De crux is dat je het roer uit handen durft te geven. Niet alleen in je educatieprogramma, activiteiten of marketing. Maar juist in het hart van het museum: de tentoonstellingen. En doe het dan vooral niet één keer. Continuering van deze programmalijn is dus heel belangrijk voor ons.”

 


Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →