Categorieën

Service

Schiedamse huizen hebben niet vaak zonnepanelen

Schiedamse huizen hebben niet vaak zonnepanelen
Wonen

Schiedamse huizen hebben niet vaak zonnepanelen

  • Redactie
  • 13-05-2022
  • Wonen
Schiedamse huizen hebben niet vaak zonnepanelen

SCHIEDAM - In maar weinig Nederlandse gemeenten liggen minder zonnepanelen op daken van woningen dan in Schiedam. Zes procent van de woningen in de stad heeft zonnepanelen voor de stroomopwekking, zo stelt Independer, die cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tegen het licht hield. Ze zijn van 1 juli vorig jaar. 

Terwijl het aantal particulieren dat zelf zonnestroom opwerkt in Nederland fors groeit, blijft Schiedam achter. En zoals wel vaker hoort de stad echt bij een van de uitersten in de rij als je alle gemeenten met elkaar vergelijkt. Rotterdam komt tot 4,1 procent woningen met zonnepanelen, Amsterdam tot 4,2, Den Haag haalt 5,4 procent, en dan is Schiedam zo ongeveer de vierde grote stad van het land, als het gaat om weinig huizen met een zonnestroominstallatie. Vlaardingen komt tot 7,8 procent, Delft tot 8,9 en Midden-Delfland tot 26,2 procent.

Voor heel Nederland geldt ondertussen een cijfer van 18,8 procent, zeg maar één op iedere vijf, zes woningen, waar stroom wordt opgewekt. Dat zijn 2,76 miljoen huishoudens. “Dat is ruim tweeënhalf keer zo veel als vijf jaar geleden”, stelt Independer. Met name in Drenthe gaat het crescendo met de panelen: 29,1 procent van de huizen daar heeft ze op het dak.

Natuurlijk, het is makkelijker zonnepanelen plaatsen als je het dak als particulier in eigendom hebt. En op een groot dak van een boerderij loont dat eerder dan driehoog-achter. De gemeenten met relatief de meeste zonnepanelen zijn over het algemeen dus te vinden in het buitengebied, van Westerveld (met 38,4 procent woningen met panelen), via Ooststellingwerf, Midden-Drenthe, De Wolden, Rozendaal, Uitgeest, Harlingen, Dalfsen, West Maas en Waal en Raalte (35,3 procent) in de toptien. De meeste huizen staan uiteraard in de grote steden, dus groei van het aantal zonnepanelen daar legt het meeste gewicht in de schaal. 

Gisteren maakte Solar Power Europe bekend dat de aanleg van zonnepanelen in Nederland zo hard gaat dat ons land ondertussen koploper van Europa is geworden. Wereldwijd staat Nederland op de tweede plaats, achter Australië.

De Europese brancheorganisatie becijfert dat het geïnstalleerd vermogen in Nederland 825 watt per inwoner bedraagt. Dat is meer dan in Duitsland, waar volgens het rapport 714 watt per inwoner is geïnstalleerd. In absolute zin is veruit de meeste capaciteit te vinden in China. Daar ligt 33 procent van het wereldwijde totaal. Op ruime afstand volgen de VS, Japan en Duitsland.