Categorieën

Service

Schiedamse kunstenaars doen hun werk in de aanbieding

Schiedamse kunstenaars doen hun werk in de aanbieding
Uit

Schiedamse kunstenaars doen hun werk in de aanbieding

  • Redactie
  • 06-12-2023
  • Uit
Schiedamse kunstenaars doen hun werk in de aanbieding


SCHIEDAM - Kunst kopen tegen lage prijzen. Zeg maar heel lage prijzen, want er geldt een 'vanaf-prijs' van € 0,79. Dat is ‘The Crazy Christmas Art Sale’ die Kunst Werkt organiseert.

Vanaf volgende week donderdag bieden 45 kunstenaars hun eigen werk aan tegen kleine prijsjes. Handig voor wie graag kunst cadeau doet, bijvoorbeeld bij gelegenheid van Kerstmis. En het is allicht ook mooi om het werk van zo veel lokale kunstenaars te zien. 

Van de 45 exposerende kunstenaars zijn er 25 deelnemer van het collectief Kunst Werkt. De andere twintig exposanten hebben als gast op één van de eerdere tentoonstellingen van Kunst Werkt geëxposeerd.

De 'knotsgekke kerstverkoop' is te zien als een vervolg van de Kunstkerst, die tot voor enkele jaren werd gehouden in Ruimte in Beweging. Initiatiefnemers/curators van deze kersttentoonstelling/-verkoop zijn Nancy Hoogstad en Ilona Bruins. “De nieuwe ruimte van Kunst Werkt is ideaal om als winkel in te richten", vertelt Bruins. "Dat is precies wat we nu gaan doen. Het wordt twee weken lang een kunstsupermarkt compleet met stellingen, winkelmandjes en inpaktafel. De kerstboom ontbreekt niet en zoals in elke winkel in december hoor je kerstmuziek op de achtergrond. In de etalage is een kerstdorp de blikvanger.”

Volgens Bruins is de aanpak 'een knipoog naar de niet aflatende stroom verkoopacties van winkeliers, grootgrutters en webwinkels'. "We hebben nog maar net de jaarlijkse Black Friday-acties achter de rug. De bonussen, hamsteracties en kiloknallers vliegen je het gehele jaar om de oren. Kunstenaars zijn doorgaans nogal terughoudend bij de marketing van hun werk. In deze laagdrempelige verkoopexpositie met betaalbare kunst gaan we dat nu eens anders doen: we verkopen kunstknallers! Met prijzen vanaf € 0,79. Vandaar The Crazy Christmas Art Sale.”Bij verkoopexposities is het gebruikelijk dat een gekocht kunstwerk pas na afloop van de expositie kan worden meegenomen, maar bij deze kerstkunstverkoop kunnen kopers het werk onmiddellijk meenemen. Naast kunst zijn er ook boeken, sieraden, ansichtkaarten, buttons en andere kleine cadeautjes voor onder de kerstboom te koop.

The Crazy Cristmas Sale begint volgende week donderdag en duurt tot Kerstmis. In die periode ook te doen in het Art Centre aan de Lange Nieuwstraat: Pakje Kunst (kunst uit de automaat), kerstkaart maken, een handpan voor rustgevende klanken op 21 december en kerstcanons zingen op 23 december. Tijdens een afsluitende borrel op 24 december is er accordeonmuziek.