Categorie├źn

Service

Schiedamse molens verdienen meer fanfare

Schiedamse molens verdienen meer fanfare
Uit

Schiedamse molens verdienen meer fanfare

  • Han van der Horst
  • 12-05-2019
  • Uit
Schiedamse molens verdienen meer fanfare

Foto's: Han van der Horst


COLUMN - Gisteren was het Nationale Molendag. Dan zetten uiteraard de Schiedamse molenaars hun beste beentje voor, want zij omkransen – de Babbersmolen niet te na gesproken – de molenhoofdstad van Nederland.

Zo mag je Schiedam gerust wel noemen. Wij leggen het qua naamsbekendheid dik af tegen Kinderdijk, maar dat is onverdiend. We kunnen gemakkelijk tegen zo’n stelletje watermolens op. Natuurlijk is er ook de Zaan, maar de honderden industriemolens die daar ooit stonden, hebben allemaal het loodje gelegd.

Nee Schiedam moet het Mekka en het Rome zijn van alle ware molenliefhebbers.

Ik ging kijken en genoot overal een warme ontvangst. Molenaars – profs en vrijwilligers – zijn vriendelijke mensen, trots op hun vak en de historische machines die ze aan de gang houden. Ik proefde de heerlijkheden die gebakken werden uit de granen die in Schiedamse molens worden gemalen. Jenever was er niet bij overigens. Bij dit aanbod sloten de producten van Rechtstreex naadloos aan. Bij dit Schiedamse bedrijf kun je allerlei voedselproducten bestellen, afkomstig van boeren uit de omgeving van onze stad.

Natuurlijk was ook Rob Batenburg van de partij. Hij heeft op de Elzensteeg een prachtige werkplaats waar hij wieken, tandwielen en alles wat bij het binnenwerk van een molen te pas komt, bouwt en restaureert. Dit is ambachtelijkheid op hoog niveau, maar denk niet dat Rob mentaal een negentiende-eeuwer is. Computergestuurde werktuigen en software worden tegenwoordig op grote schaal gebruikt. De ambachtelijkheid gaat niet verloren, maar die Rob is wel een ambachtsman van de eenentwintigste eeuw.

Ik heb ook nog wat geleerd. Het oude huisje tussen Noordvest en Noordmolenstraat is de oorspronkelijke molenaarswoning. Zo’n molenaar had acht knechts onder zich. Dat weet ik wel. En in drukke tijden draaide de molen dag en nacht door.

Goeie lui, de mannen en vrouwen van de Schiedamse molens. Kun je op bouwen. Zetten wat neer. Leveren een wezenlijke bijdrage aan het imago van de stad. Hebben we straks bij het 750 jarig jubileum keihard nodig.

Ze verdienen meer waardering, meer bekendheid en vooral meer fanfare. Je bent geen Schiedammer als je niet minstens eenmaal in je leven zo’n reusachtige wachter hebt beklommen. Die molens zijn een wereldattractie, maar omdat we er zo aan gewend zijn zien wij Schiedammers dat niet scherp genoeg.