Categorieën

Service

Schiedamse volksaard komt bovendrijven in feestjaar

Schiedamse volksaard komt bovendrijven in feestjaar
Uit

Schiedamse volksaard komt bovendrijven in feestjaar

  • Redactie
  • 11-03-2025
  • Uit
Schiedamse volksaard komt bovendrijven in feestjaar

SCHIEDAM - Het staat nu echt op losbarsten, het Schiedamse feestjaar. De organisatie ziet de uitreiking van de Geuzenpenning, met de komst van de koning en het projectiefestival Kleurrijke Stad aanstaande donderdag als het begin van het feest, met volgende week dinsdag de eigenlijke verjaardag van Schiedam. 

Er is heel veel van stal gehaald, werk verzet, creatief gecommuniceerd en de stad is er klaar voor, zeggen de organisatoren - in de personen van burgemeester Harald Bergmann, wethouder Anouschka Biekman, stichtingvoorzitter Anke Bodewes en projectleider Marien Brand - tijdens een perspresentatie vanmiddag. Maar hebben de Schiedammers niet te veel andere dingen aan hun hoofd dan ongebreideld feestvieren? 

Nou, wie dat zegt heeft het niet zo goed begrepen. “Feesten is niet met vlaggetjes zwaaien”, zegt Harald Bergmann. “Het feest zit hem in verbinding en ontmoeting. Hoe mooi is het dat je je juist in dit feestjaar met elkaar verbindt, elkaar ontmoet. Zo’n feestjaar brengt de mensen op een natuurlijke manier samen.” 

“Juist als je zorgen hebt, als je zenuwachtig bent, dan is key dat je niet in je eentje bent om te somberen”, aldus Anke Bodewes. 

“Ik zeg juist: nu meer dan ooit”, reageert Anouschka Biekman. “Het gaat erom dat we elkaar als Schiedammers steunen en helpen, elkaar vasthouden. Dat is misschien wel harder nodig dan ooit.”

“Welk wereldbeeld je ook hebt, waarmee je ook wordt geconfronteerd in je eigen omgeving, het is volgens mij de kracht van Schiedam dat we toch dingen doen”, aldus Bergmann. En daarmee doe je niet net alsof het verdriet of de zorgen niet bestaan, maar erken je juist het belang van goed samenleven in een stad als Schiedam, zo stellen de bestuurlijke en organisatorische trekkers van Schiedam viert 750.

Ze kijken er naar uit, de vele, tientallen activiteiten die gepland staan. “Over zeven dagen begint het!”, aldus Marien Brand. “Er gebeurt van alles, dat wil je echt gaan beleven.” 

Er zijn een paar uitgangspunten voor de viering van het jubileumjaar. Het moet ‘niet slechts’ een feestje zijn voor de feestvierders, maar vooral een feest van de stad in zijn geheel. Georganiseerd door en voor de Schiedammers. Een jaar dat energie geeft, die maakt dat mensen anders naar de stad en elkaar gaan kijken en zich ook blijvend willen inzetten voor Schiedam. Zodat er ook iets ‘achterblijft’, als op 27 september het feest wordt afgesloten.

Er zijn drie momenten waarop het echt los gaat, te weten de verjaardagsweek (volgende week), de midzomerweek en de finale weken. En het mooie is: dankzij de vele initiatieven blijft het feest niet tot die drie momenten beperkt. “We hebben ons best gedaan om geen gat te laten vallen in de zomer”, aldus Brand.

Hij spreekt in de verleden tijd, maar het werk zit er ook voor de organisatoren nog lang niet op. Er zijn nog gesprekken gaande met sponsors, (en er zijn nog projecten die nog niet zijn gehonoreerd met een financiële bijdrage omdat het geld daar niet voor was) mensen met plannen kunnen zich nog aanmelden voor de ‘sprokkelronde’ (met plek voor dertig initiatieven met een bijdrage van maximaal 1500 euro) en natuurlijk moet alles eigenlijk nog beginnen.

Ook de definitieve ‘cijfers’ zijn er daarom nog niet, maar de teller staat op een toegezegd/uit te keren bedrag van 1.579.486 euro, ruim anderhalf miljoen dus. Dat geld gaat naar 97 verschillende projecten. Ruim tweehonderd initiatieven hadden een aanvraag ingediend, voor 3,88 miljoen euro. Bodewes: “Ik zie bij de cijfers ook de mensen en de projecten die zijn afgevallen.” Misschien dat er in de nastoot voor hen nog gelegenheden komen. Brand: “En er zijn natuurlijk ook organisatoren die zeggen ‘ik doe het toch’, ook al komt er geen budget uit de feestpot.”

Die was er niet, of niet zo groot geweest, zonder de grote sponsoren. En de kleinere. Grote sponsoren brengen tenminste 75.000 euro in, en met enige zekerheid valt te stellen dat Nolet, Damen en DSW hiertoe horen. Verder zijn er gouden, zilveren en bronzen sponsors, die respectievelijk 37.500, 17.500 en 7.500 euro bijdragen. Hieronder zijn bedrijven als Boers, Ballast Nedam, Exxon Mobil, DHG, Mammoet, Magneet, Scriptum, Facilicom, Boskalis, 3D Makelaars, de Rabobank, De Kuyper en Van der Valk en vele andere. “En er zijn de maatschappelijke partners, zoals Irado en Frankeland en Woonplus die zich op allerlei manieren inzetten voor het jubileum”, aldus Bodewes. Op 12 april, 17 mei, 28 juni en 6 september zetten veel Schiedamse ondernemingen hun deuren open voor het publiek.

Ideeën en initiatief, organisatie en financiële middelen maken een programma ‘langs twee lijnen’: die van de genoemde feestweken, en een programmering ‘gemaakt door de stad, middels de stichting Schiedam viert 750’, zo legt Brand uit. “We hebben zo’n 275, 300 organisaties bij ons aan tafel gehad. Elke dagen verversen we de pagina ‘Schiedam viert 750’, elke dag komen er activiteiten bij. 

Brand noemt er enkele, waar hij enthousiast van wordt. Bas Braad, met zijn portretten van Schiedamse makers, Abdelkader Benali en Margi Geerlinks die het Schoen Verhalenhuis openen voor alle verhalen van Schiedammers (Galerie 158 was tenslotte voorheen schoenwinkel Van den Hoven. Het project ‘Theetje doen - doe je wel eens wat aardigs voor een vreemd? “750 mensen gaan post krijgen waarin een speciaal gemaakt theezakje zit, met de wens om een ontmoeting te hebben. Kijk, een toffe artiest is fijn, maar dit zijn de projecten waar we het ook voor doen, waar ik blij van word”, aldus Brand. Dan is Schiedam op de beat, ‘want voor twaalf tot achttienjarigen is er niet zo veel in Schiedam’. “Je kan wel een artiest laten performen, maar dan is er geen interactie.” Die is er wel tijdens Schiedam op de beat, wanneer vanaf 31 maart jongeren iedere maandag in De Steigers in de Gorzen aan de slag gaan met muziek en spoken word. “Een fantastisch project.”

Ook zeer vermeldenswaard: het beweegfestijn on tour - acht woensdagen vanaf 23 april met ‘sneak previews’ van alle mogelijkheden in het Schiedamse sportaanbod, georganiseerd door Team Sportservice. “Afgesloten met een grote familiedag in het Beatrixpark op 12 juli.” En dan is er Humanae. “Angelica Das, bekend van haar Ted-talk, fotografeert mensen voorbij hun etnische afkomst. Het puntje van hun neus wordt de pantoonkleur van de foto, dat gaat over alle afkomsten heen. Das komt van 21 tot en met 24 maart fotograferen in Schiedam en keert dan op 21 mei terug met een expositie op het Stadserf.

“Zo zijn er meer dan honderd activiteiten, langs elf programmalijnen, voor elk wat wils.” Er is gekeken naar verschillende momenten in de tijd, naar doelgroepen, naar de verdeling over de wijken, en naar diversiteit. Bodewes: “We hebben gekeken naar haalbaarheid en impact. We hebben ook partijen met vergelijkbare plannen met elkaar verbonden.” En er is mensen die een voorstel deden om bijvoorbeeld drie keer iets te doen, dit bijvoorbeeld een of twee keer te doen. “Meer voor minder budget.” Want het was dus ook schrappen en bij tijd en wijle nee verkopen.
 


Dat het in de ogen van sommigen momenteel allemaal nog niet zo bruist in Schiedam, daarover maken de organisatoren zich weinig zorgen. “We zijn pas vorige week met onze citydressing gekomen”, aldus Brand. Deze week verschijnt de programmakrant die huis-aan-huis wordt verspreid. En het feest moet tenslotte nog beginnen. “We denken dat we iedereen bereikt hebben, maar je weet tegelijk ook dat dat niet zo is. Sinds deze week wordt de site ook vertaald, dus zo kan iemand die de taal niet machtig is misschien toch nog met een plan komen”, zegt Bodewes. De site is er nu ook in het Pools, Arabisch, Turks en Engels. 

En de eerste winst is er al: in relatief korte tijd is er hard georganiseerd. En dat telt ook. “Er komt veel kijken bij het organiseren van een project. Vergunningen, communicatie, veiligheidsplan”, aldus Brand. “Maar het is net als fietsen, Mohammed en Carla in de Gorzen gaan nog wel eens iets organiseren als ze dat nu hebben gedaan. Daar hebben we onder de motorkap flink op geïnvesteerd, dat dat ook beklijft.”

Bodewes: “Als je bedenkt hoeveel mensen er al achter deze vibe zitten. Ieder is druk, werkt aan een mooi feest. Ook de mensen op het stadhuis bijvoorbeeld. Ook bij hen moet op het netvlies komen dat ze een stap harder willen lopen. Ik hoop dat de stad dat ook gaat voelen.” 

“Uniek aan Schiedam is dat het hier lukt in korte tijd”, zegt Brand. “Er was kritiek over de korte tijd die er beschikbaar was. Maar dat omdenken heeft er voor gezorgd dat we de vaagheid achter ons hebben gelaten, gelijk to the point zijn gekomen. Geen wollige verhalen. Op de 749ste verjaardag, de burgemeester was zes dagen aan boord, ging de eerste ronde aanvragen open. Toen bleek dat Schiedammers vanmiddag een idee hebben en dat vanavond uitvoeren. Dat gaat voorbij aan opgestroopte mouwen.” 

Voor de burgemeester is het simpel: “Als het jubileum niet zou leven, waarom zouden er dan zo veel aanvragen zijn. Iedereen wist dat ze voor een aanvraag moesten nadenken: ‘wat wil ik, hoe organiseer ik, wat is er nodig voor een vergunning’. Daar steek je geen tijd als het je niet boeit.” Schiedammers maken het programma dit jaar. “Je kunt Joop van den Ende wel aan het werk zetten, maar het zijn de Schiedammers die het doen. Zij voelen trots en dat komt nu tot uiting.”