Categorieën

Service

Schiedamse wegpiraat was paranoïde na gebruik middelen

Schiedamse wegpiraat was paranoïde na gebruik middelen
Nieuws

Schiedamse wegpiraat was paranoïde na gebruik middelen

  • Redactie
  • 02-09-2022
  • Nieuws
Schiedamse wegpiraat was paranoïde na gebruik middelen

Foto: politie


UTRECHT - Een Schiedamse schilder stond gisteren voor de rechter op verdenking van veroorzaken van levensgevaarlijke situaties op de weg en het riskeren van het verwonden of doden van andere verkeersdeelnemers.

De man reed op 25 juni vorig jaar, toen hij achttien was, 's nachts onder invloed van alcohol, lachgas en cocaïne met snelheden tot honderdzestig kilometer met zijn bestelbus door Utrecht en Zeist. Hij had de lichten van de bus niet aan. Onderweg reed hij tegen meerdere voertuigen aan en stopsignalen van de politie volgde hij niet op. 

Het kwam tot een achtervolging met verschillende politie-eenheden die in Soesterberg eindigde in een frontale botsing tussen de bus van de Schiedammer en een politie-auto. "Wonder boven wonder is onze collega er relatief goed vanaf gekomen met wat kneuzingen", meldde de politie nadien op sociale media. Ook de bestuurder had amper letsel.

In de rechtszaal bleek dat de wegpiraat die nacht paranoïde was, zo bericht RTV Utrecht. Het innemen van de verschillende middelen tijdens een stapavond in Rotterdam zorgden ervoor dat hij de controle over zichzelf kwijt was. Hij dacht dat het lachgas hem was verkocht door een undercover-agent en wilde naar een oom in Duitsland vluchten, liet hij de politie weten. Op snelweg A12 dacht hij dat hij door meerdere auto's en busjes werd achtervolgd. Bij Utrecht reed hij met opzet tegen de achterkant van de bus van een koeriersbedrijf. Hij deed even of hij stopte, maar reed vervolgens door. Hij wilde de andere bestuurder afschrikken en duidelijk maken dat hij hem niet moest volgen, zei hij tegen de rechter. Zijn telefoon gooide hij weg omdat hij dacht dat het toestel en zijn bus gesaboteeerd waren. Een schoen deed hij al rijdend uit omdat hij dacht dat er een gps-tracker in zat. In Huis ter Heide botste de Schiedammer op een geparkeerde auto die schuin over de weg kwam te staan. Hij verloor daarbij een kentekenplaat. Even later kreeg een automobilist de schrik van zijn leven toen hij een klap voelde aan de linkerachterkant van zijn auto. De bus van de verdachte kwam naast hem rijden en tikte twee keer het portier aan de bestuurderskant aan.

Kort daarna kwam de politie de man op het spoor in Zeist en volgde een achtervolging, waarbij negentig kilometer per uur werd gereden in straten waar in verband met werkzaamheden maar dertig mocht worden aangehouden. De achtervolging eindigde toen de Schiedammer op de stilstaande politiewegen klapte. De agente in de politiewagen zag de klap aankomen en raakte licht gewond. Zij kon daardoor een tijdlang niet werken. Als zij zich niet op de botsing had ingesteld en de verdachte niet had geremd, had het volgens de officier van justitie veel slechter kunnen aflopen.

De Schiedammer heeft drie maanden vastgezeten en heeft ruim een jaar niet mogen rijden. Daarom eist OM nu aanvullend drie maanden voorwaardelijke celstraf en zes maanden voorwaardelijke rijontzegging. De man moet zich laten behandelen en zich geregeld bij de reclassering melden, waar wordt gecontroleerd of hij drank of drugs heeft gebruikt. De officier zag af van een taakstraf, omdat de man al alle schade aan de betrokken auto's moet betalen. Dat is zo'n dertigduizend euro. Ook moet hij de gewonde politieagente een schadevergoeding betalen.

De Schiedammer stelde dat hij op de bewuste nacht de fout van zijn leven heeft gemaakt. "Het zal nooit, maar dan ook nooit meer gebeuren", beloofde hij met de hand op zijn hart aan het einde van de zitting.