Categorie├źn

Service

Schiedamse Zeekadetten op Nationaal Zomerkamp

Schiedamse Zeekadetten op Nationaal Zomerkamp
Nieuws

Schiedamse Zeekadetten op Nationaal Zomerkamp

  • Redactie
  • 28-07-2022
  • Nieuws
Schiedamse Zeekadetten op Nationaal Zomerkamp

Het Zeekadetkorps Schiedam zeilend in een WR-1 sloep 405 van de Koninklijke Marine; foto: Zeekadetkorps Nederland


SCHIEDAM - De Schiedamse zeekadetten zetten afgelopen weekend met hun zeegaand opleidingsschip Delfshaven koers naar Middelharnis om nog tot en met 29 juli deel te nemen aan het landelijke zomerkamp van Zeekadetkorps Nederland.

De Schiedammers hebben deze week ook kadetten van zusterkorpsen Den Helder en het kersverse Veere te gast. Hiernaast varen ook Marine Kadetten uit Brussel mee waarmee de Schiedamse kadetten een hechte band onderhouden. Vanuit heel Nederland meerden grote opleidingsschepen en kleine zeil- en motorvaartuigen af in Middelharnis dat gedurende het zomerkamp als uitvalsbasis fungeert. Deze vloot is zeer divers, variërend van binnenvaartschepen tot aan voormalige marine- en loodsvaartuigen. Onderhoud, navigeren, kombuis, machinekamer of kabelgat -de kadetten kunnen en doen als zelf.

Het Schiedamse opleidingsschip Delfshaven is ooit als tonnenlegger te water gelaten en later ingezet als opleidingsschip voor respectievelijk het loodswezen en het Scheepvaart en Transport College. Deze STC-Group schonk haar vorig jaar aan het Schiedamse korps dat hiermee nu over een veilig en zeewaardig opleidingsschip beschikt. Tijdens het Zomerkamp zijn er op- in en naast het water van vooral het Haringvliet meerdere vriendschappelijke en sportieve ontmoetingen tussen de kadetten.

Gezeild wordt er voornamelijk met oerdegelijke Beenhakkervletten en snelle RS Quest zeilboten. Bijzonder in dit zomerkamp is de aanwezigheid van een aantal grote tweemast WR-1 sloepen die speciaal voor dit kamp door de Koninklijke Marine ter beschikking zijn gesteld en waarmee de kadetten unieke extra zeil- en roei ervaringen op kunnen doen. Wedstrijden daargelaten zijn vooral de saamhorigheid en het plezier het allerbelangrijkste, evenals nieuwe dingen leren, het geleerde in praktijk brengen, elkaars schepen bekijken en ervaringen uitwisselen met mede kadetten uit binnen- en buitenland.
Aanstaande zondag meren de kadetten in de loop van de middag hun Delfshaven weer aan bij hun vaste ligplaats in de Wilhelminahaven. Na een korte zomerstop beginnen de kadetten op zaterdag 27 augustus uitgerust aan een nieuw en uitdagend seizoen. Meer informatie op I: www.zkkschiedam.nl en
I: https://www.facebook.com/zeekadetkorps.schiedam.