Categorie├źn

Service

Schip Schiedamse Zeekadetten onderdeel van promotiefilm

Schip Schiedamse Zeekadetten onderdeel van promotiefilm
Nieuws

Schip Schiedamse Zeekadetten onderdeel van promotiefilm

  • Redactie
  • 06-10-2022
  • Nieuws
Schip Schiedamse Zeekadetten onderdeel van promotiefilm

Delfshaven in IJmuiden met helikopter DSI op de kade; foto: (foto: Schiedams Zeekadetkorps)


SCHIEDAM - Het opleidingsschip Delfshaven van het Schiedamse Zeekadetkorps keert zaterdag 8 oktober terug na een aantal opmerkelijke en actieve dagen in IJmuiden waar zij tijdelijk afgemeerd lag bij haar zusterschip Zaandam van Zeekadetkorps IJmond.

Op verzoek van de Nederlandse Politie werden er daar op en rond het voormalige betonningsvaartuig opnames gemaakt voor een promotiefilm over de Dienst Speciale Interventies (DSI). De DSI heeft de leiding bij nationale operaties van de speciale eenheden van politie en defensie en kan snel en adequaat reageren bij een terroristische aanslag of andersoortige gewelddadige verstoringen van de openbare orde en veiligheid. De Delfshaven is niet geheel onbekend met speciale eenheden. In 1964 was het schip betrokken bij de spectaculaire ontruiming van het zogenoemde REM-eiland op de Noordzee, waarbij de illegale uitzendingen van de TROS gestaakt werden.

In IJmuiden waren ook diverse eenheden en materieel aanwezig. Spectaculair waren de acties van snelle rubberboten en helikopters. Veel publiek was uitgelopen om dit spektakel te volgen en zagen bijvoorbeeld hoe er van grote hoogte bewapende eenheden van het DSI naar het dek van de Delfshaven afdaalden. Een ervaren bemanning bestaande uit leden van het korps, vrijwilligers en oud-opvarenden varen, natuurlijk over zee, de volledig zeewaardige Delfshaven weer terug naar haar vaste ligplaats in de Schiedamse Wilhelminahaven achter zwembad Zuid.