Categorieën

Service

Serious Bee werkt aan Togolese traditionele drank

Serious Bee werkt aan Togolese traditionele drank
Bedrijven nieuws

Serious Bee werkt aan Togolese traditionele drank

  • Redactie
  • 19-06-2024
  • Bedrijven nieuws
Serious Bee werkt aan Togolese traditionele drank


SCHIEDAM - Serious Bee Distillers wil samen Bryan Oudhoff wil de traditionele drank Sodabi opnieuw introduceren.

Oudhoff is een crowdfunding gestart om de traditionele West-Afrikaanse gedistilleerde drank opnieuw op de markt te kunnen brengen. Sodabi, gemaakt van gefermenteerde palmwijn, heeft een belangrijke spirituele betekenis in Togo, Ghana en Benin.

De Groningse ondernemer raakte geïnteresseerd in Sodabi na een reis naar Togo, waar hij samen met Prins Leopold Messan Attivoudou van het Guin Koninkrijk ontdekte waarom jenever uit Schiedam voor West-Afrikaanse ceremonieën werd gebruikt. Tijdens de slavernij werd Sodabi verboden en vervangen door jenever uit Schiedam. Deze jenever was zo duur dat men er ook slaven mee kon kopen.

Dit bijzondere jaar waarin de afschaffing van de slavernij herdacht wordt, leek Oudhoff de perfecte gelegenheid om deze Sodabi weer in ere te herstellen en daarmee ook de geschiedenis te herstellen. Sodabi 2.0 wil gebruikmaken van een pure en kwalitatief hoogwaardige alcohol, goed genoeg immers om de voorouders gunstig te stemmen. Daarom is het in de ogen van Oudhoff belangrijk om de drank te distilleren in Schiedam. Oudhoff: "De afkomst ‘Schiedam’ is in de loop van de tijd synoniem geworden voor ‘de allerbeste kwaliteit, die goed genoeg is voor de voorouders’."

Volgens Oudhoff voldoen de tests en proeverijen in zowel Togo als Nederland aan de hoge verwachtingen, wat hen inspireerde om de drank 'Ahobli Spiritual Sodabi 2.0' te noemen. Voor de merkactivatie en marketing in Europa, West-Afrika en de Afrikaanse diaspora heeft The Boilermakergroup zich aangesloten bij het project. De ondernemers hopen de geschiedenis en betekenis van Sodabi verder te verspreiden.

Om de productie te starten, is er een crowdfunding gestart via Crowd About Now. Tot nu toe is er € 15.000,- opgehaald, maar er is in totaal € 33.000,- nodig.