Categorieën

Service

Smadelijke sof tegen Vlaardingen op NK Tegelwippen

Smadelijke sof tegen Vlaardingen op NK Tegelwippen
Wonen

Smadelijke sof tegen Vlaardingen op NK Tegelwippen

  • Redactie
  • 27-11-2023
  • Wonen
Smadelijke sof tegen Vlaardingen op NK Tegelwippen

Schiedam kan nog wel een tandje bijzetten, qua tegelwippen

SCHIEDAM -

SCHIEDAM - Het NK Tegelwippen leverde Schiedam een elfde plaats op in de categorie Middelgrote steden. En een smadelijke nederlaag tegen Vlaardingen. 

Tussen 21 maart en 31 oktober van dit jaar werden er - naar opgave van de Schiedammers zelf - 23717 tegels in Schiedam gewipt. Dat is uitgedrukt naar stoeptegels van dertig bij dertig centimeters. Kleine tegels dienden te worden omgerekend naar dit formaat.

Dat betekende een conversie van 301,21 stoeptegel per Schiedammer, goed dus voor een elfde plaats tussen de 42 deelnemende middelgrote gemeenten. Vlaardingen won dit klassement glansrijk, met 58172 tegels, wat ruim 792 tegels per Vlaardinger betekende. Schiedam en Vlaardingen namen het ook ‘tegen’ elkaar op, als rivalen in een onderling strijd. Het verschil was ondubbelzinnig, met ruim meer dan het dubbele aan Vlaardingse weggewerkte tegels.

Vorig jaar legde Schiedam het in het tegelwippen ook al af tegen Vlaardingen, maar toen was het verschil veel kleiner: 357,62 om 378,24 gewipte tegels per duizend inwoners en nummer vier en vijf in het algemeen klassement. Schiedam is dus in het wippen wat verslapt, Vlaardingen heeft een duidelijk tandje bijgezet. 

Na Vlaardingen volgden onder de middelgrote gemeenten Dijk en Waard (dat is de fusie van Heerhugowaard, Noord- en Zuid-Scharwoude, Broek op Langendijk en nog zo wat dorpen) en Veenendaal. Gouda en Almelo maakten de top-vijf compleet.

Onder de grote gemeenten deed Arnhem het het best, met maar liefst 461850 gewipte tegels, wat zo veel is als ruim 2862 tegels per Arnhemmer. Ook Tilburg en Breda weerden zich kranig in het tegelwippen. Van de kleine gemeenten - onder de vijftigduizend inwoners - bekwaamde het West-Brabantse Halderberge zich het best in het tegelwippen: 129176 tegels, wat maar liefst 4266 tegels per inwoner betekende.

Energieverkoper Vattenfall (dis)kwalificeerde Schiedam vorige maand tot 'minst duurzame gemeente van Nederland'. Dit gebaseerd op drie factoren, waarvan een de verstening van tuinen in de stad.' Zie hier.