Categorieën

Service

Speeleiland ‘erft’ gebouwtje van bewonersvereniging

Speeleiland ‘erft’ gebouwtje van bewonersvereniging
Uit

Speeleiland ‘erft’ gebouwtje van bewonersvereniging

  • Kor Kegel
  • 06-02-2023
  • Uit
Speeleiland ‘erft’ gebouwtje van bewonersvereniging

SCHIEDAM – Er is weer een bewonersvereniging in Schiedam ter ziele, maar ditmaal is er een bijzondere erfenis. Het Speeleiland beneden aan de Vlaardingerdijk wordt voorzien van een gebouwtje voor de opslag van speelmateriaal en verblijf voor de vrijwilligers.

In wijk Nieuwland is al vanaf de jaren zeventig de wijk- en bewonersvereniging Wonen en Leven Nieuwland actief. Maar onder het vorige college van burgemeester en wethouders is de waardering voor de Schiedamse bewonersverenigingen omgeslagen in een visie dat ze zichzelf overleefd hebben en niet meer van deze tijd zijn. Er zijn tal van andere initiatieven die de samenlevingsopbouw stimuleren. Het leidde al tot de opheffing van de bewonersverenigingen Spaland en Schiedam-West. Overigens kennen enkele bewonersverenigingen ook een opleving, zoals die in Tuindorp. In oktober bestond de bewonersvereniging Schiedam-Zuid vijftig jaar.

Maar het bestuur van Wonen en Leven Nieuwland zag geen toekomst meer voor de wijk- en bewonersvereniging. Op de rekening stond echter nog 48.000 euro en het bestuur wilde dat een zinvolle bestemming geven. Omdat het Speeleiland een belangrijke voorziening is voor de jeugd in Nieuwland, besloot het gemeentebestuur medewerking te verlenen. Aangevuld met een bescheiden bijdrage van 2000 euro uit het wijkbudget voor Nieuwland kan een gebouwtje voor de vrijwilligers mogelijk worden gemaakt.

Uit  het reguliere wijkbudget zou dat niet mogelijk zijn geweest. Normaal gesproken gaat het hier om bescheiden uitgaven, zodat zo veel mogelijk wensen kunnen worden gehonoreerd, denk aan 3500 euro voor een jeu-de-boulesbaan, 600 euro voor een kookproject, 250 euro voor een kerstborrel. Met de ‘erfenis’ van Wonen en Leven Nieuwland kon het wijkbudget eenmalig met 48.000 euro worden verhoogd. Besloten werd om er nog wat aan toe te voegen en zo werd het gebouwtje mogelijk. Het Speeleiland bevindt zich in de driehoek tussen het Park Vlaardingerdijk, de Burgemeester Van Haarenlaan en de bebouwing aan de Dr. Schaepmansingel.

De Schiedamse politiek was aanvankelijk niet bekend met de nalatenschap van Wonen en Leven. Toen AOV-raadslid Cock de Jong van de uitgave van 50.000 euro hoorde, was hij zeer verbaasd dat er zo’n hoog bedrag uit het wijkbudget werd gehaald. Hij vreesde dat het ten koste zou gaan van andere initiatieven in wijk Nieuwland. Inmiddels is hij gerustgesteld.