Categorieën

Service

Sporthal Groenoord is klaar voor het prikken van 220 personen per uur, maar wanneer begint de GGD?

Sporthal Groenoord is klaar voor het prikken van 220 personen per uur, maar wanneer begint de GGD?
Gezond

Sporthal Groenoord is klaar voor het prikken van 220 personen per uur, maar wanneer begint de GGD?

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 03-02-2021
  • Gezond
Sporthal Groenoord is klaar voor het prikken van 220 personen per uur, maar wanneer begint de GGD?

Rens de Ron (vierde van links) geeft tekst en uitleg over de coronapriklocatie in Schiedam

SCHIEDAM - Burgemeester Lamers hoopt dat de Sporthal Groenoord nog in februari daadwerkelijk in gebruikgenomen gaat worden als coronapriklocatie. Schiedammers kunnen dan dicht bij huis gevaccineerd worden. Er kunnen 220 personen per uur gevaccineerd worden in de Sporthal Groenoord.

Crisismanager van de Gemeente Schiedam Rens de Ron gaf burgemeester Lamers vanmiddag een rondleiding in de GGD-coronapriklocatie in de Sporthal Groenoord in Schiedam. Ook aan een Schiedams tintje is gedacht: de opgezette binnenwanden worden gesierd door foto's van de Schiedamse binnenstad. 

De hal werd vrijdag 22 januari en zaterdag 23 januari door de gemeente Schiedam in slechts twee dagen geheel ingericht. Op nog wat details na was de hal daarmee supersnel gereedgebracht om te dienen als een van de twintig vaccinatielocaties die de GGD Rotterdam-Rijnmond -  naast de priklocatie bij het vliegveld - in de regio gaat aanbieden. 

Je komt binnen aan één kant van de sporthal. De stromen bezoekers enerzijds en de artsen en medewerkers anderzijds worden zo goed mogelijk gescheiden. Er is volop ruimte, zodat ook de bezoekers voldoende afstand kunnen bewaren. Er zijn elf loketten ingericht, waarvan het laatste loket (nummer 11) dient voor personen die liggend gevaccineerd moeten worden. Nadat je bent gevaccineerd, staan er achter elk van de elf prikbalies stoelen om vijftien minuten te gaan zitten, voordat je de sporthal verlaat (vijftien minuten rust nemen na vaccinatie wordt aanbevolen om nog in de sporthal te kunnen vaststellen of er mogelijk acute bijwerkingen optreden). Er is een afzonderlijke uitgang voor de gevaccineerden. Zo wordt de stroom aan te vaccineren bezoekers dus in één richting gestuurd.

Rens de Ron legde in de toelichting aan de pers uit dat er ongeveer drie minuten nodig is per vaccinatie, zodat er per vaccinatiebalie twintig personen ingeënt kunnen worden. In de situatie dat alle elf balies open zijn, kunnen er dus maximaal 220 personen per uur in de Sporthal Groenoord gevaccineerd worden. En als het nodig is, gaan we net als bij de teststraten, weer zeven dagen in de week open, zo voegde burgemeester Lamers toe.

In zijn rol van vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaf Lamers nog aan te verwachten dat de locatie in Spijkenisse volgende week als eerste van de priklocaties in de regio zal gaan vaccineren. En zo zullen successievelijk de andere van de twintig priklocaties in de regio volgen. "Het vaccinatiebeleid van het kabinet wisselt met de dag. Of het kabinet nu de ene of de andere kant opgaat, wij hebben gemeend gewoon klaar te moeten zijn met alle priklocaties in onze regio."

"Schiedam was als een van de eerste priklocaties in de regio klaar, maar zal dus niet de eerste van de twintig priklocaties in de regio zijn waarin gevaccineerd gaat worden. Ik hoop wel dat er in februari nog daadwerkelijk met vaccineren begonnen gaat worden in Sporthal Groenoord. Het is ook mogelijk dat we in Schiedam niet meteen met alle elf balies beginnen, maar met een deel ervan", aldus Lamers.

Rens de Ron: "Binnenkort wordt de door de gemeente als priklocatie ingerichte sporthal overgedragen aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, waarna het vervolgens aan de GGD is om er de voor uitvoering van de vaccinatie benodigde apparatuur en computers en printers te plaatsen en aan te sluiten."