Categorieën

Service

Stadsgehoorzaal programmeert in kader van Geuzenmaand

Stadsgehoorzaal programmeert in kader van Geuzenmaand
Uit

Stadsgehoorzaal programmeert in kader van Geuzenmaand

  • Advertorial
  • 28-02-2022
  • Uit
Stadsgehoorzaal programmeert in kader van Geuzenmaand

Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning worden door tal van cultuurspelers uit de stad activiteiten georganiseerd; foto: Pauline Broekema


VLAARDINGEN - In de maand maart staat Vlaardingen traditiegetrouw stil bij het verzet van de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning – aan mensen en organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme – worden door tal van cultuurspelers uit de stad activiteiten georganiseerd die de betekenis van de Geuzenpenning versterken. Zo ook door de Stadsgehoorzaal, waar drie passende evenementen worden aangeboden: een lezing over de Geuzen door Pauline Broekema op donderdag 10 maart, De Trompettist van Auschwitz op vrijdag 11 maart en De Dochter van Meijer op dinsdag 22 maart.

Maart staat symbool voor het opnieuw vertellen van de vrijheid. Verhalen over de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie en de vrijheid om jezelf te zijn staan centraal. Dit jaar staat de maand in het teken van het thema ‘recht doen’. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand de Vlaardingers meer bekend maken met de waarden van de Geuzenpenning, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. De Stadsgehoorzaal organiseert in het kader van de Geuzenmaand een drietal passende evenementen:

Lezing over de Geuzen door Pauline Broekema
In zowel het journalistieke als literaire werk van Pauline Broekema speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. In haar lezing zal Broekema vertellen over haar veelgeprezen kroniek Het Boschhuis uit 2014, over het verzetsverleden van haar oom Pieter die in november 1944 door de bezetter werd gefusilleerd. Middels intensief archiefonderzoek heeft ze informatie kunnen verzamelen over het (verzets)leven van haar oom. Daarnaast spreekt ze over de keuze voor gewapend verzet en de eeuwige angst om gepakt te worden.

Donderdag 10 maart – 19.30 uur.
Kaarten à zeven euro vijftig of vijf euro in combinatie met de voorstelling De Dochter van Meijer via I: https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/pauline-broekema.

De Trompettist van Auschwitz
Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen, in een regie van Eddy Habbema, het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz. Het boek van Dick Walda werd door Allard Blom bewerkt tot theatertekst. Lex van Weren (1920) leerde zichzelf trompet spelen. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Vrijdag 11 maart – 20.30 uur.
Kaarten à 23 euro vijftig via I: https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/trompettist-in-auschwitz.

De Dochter van Meijer door Pauline Broekema en The Amsterdam Consort
Dit theaterconcert is gebaseerd op het boek Het uiterste der zee van Pauline Broekema uit 2018. De musici van The Amsterdam Consort omarmen de geschiedenis met werken en arrangementen van componisten als Bruch, Dvořák, Olthuis en Ravel. Muziek en verhaal versmelten in de voorstelling als een rode draad aan de tijd. Meijer, de vader van kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken gescheiden van elkaar onder. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote Joodse familie nog in leven te zijn. De Dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Het verhaal van schoften en meelopers, maar ook van stille helden. De mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn.

Dinsdag 22 maart – 19.30 uur.
Kaarten à vijftien euro of twaalf euro vijftig in combinatie met de Lezing over de Geuzen door Pauline Broekema via I: https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/de-dochter-van-meijer.

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →