Categorieën

Service

Stijging premie DSW dubbele van verwachting kabinet

Stijging premie DSW dubbele van verwachting kabinet
Gezond

Stijging premie DSW dubbele van verwachting kabinet

  • Redactie
  • 24-09-2019
  • Gezond

SCHIEDAM - DSW verhoogt de premie van zijn ziektekostenverzekering komend jaar met zes euro. Die komt dan op 118 euro.

De stijging bij de Schiedamse verzekeraar komt hoger uit dan de stijging waarmee het kabinet rekent; op Prinsjesdag stelde de regering een stijging van drie euro per maand te verwachten. DSW komt net als de voorgaande jaren, als eerste ziektekostenverzekeraar met de premie voor volgend jaar komt. Over zes weken moeten alle aanbieders van een zorgverzekering dat hebben gedaan. 

Aad de Groot, bestuursvoorzitter van DSW, stelt dat die stijging van zes euro ook te maken heeft met het feit dat DSW vorig jaar vijf euro uit zijn reservers inzette om de stijging toen te dempen. Dit jaar lukt dat niet.
 
De prijsstijging is toe te schrijven aan onder meer hogere zorgkosten, zoals stijgende lonen. De Groot verwacht dat de lonen in de zorg komend jaar 'bijgetrokken'  gaan worden.

DSW handhaaft het eigen risico op 375 euro. Dat is een tientje onder het wettelijk vastgelegde bedrag van 385 euro, een geste die Chris Oomen bij DSW enkele jaren geleden invoerde. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten alleen een premievoordeel kunnen krijgen door hun eigen risico flink op te hogen.

De zorgpremie van DSW wordt door de sector beschouwd als een belangrijke indicatie van die van andere zorgverzekeraars. Vorig jaar steeg de zorgpremie van DSW met 4,5 euro, tegen de 4,2 procent. Daarmee viel de stijging lager uit dan de gemiddelde premiestijging bij andere zorgverzekeraars, die uitkwam op 6,63 euro, oftewel 5,92 procent.

De premies en vergoedingen voor de aanvullende verzekeringen in 2020 zijn nog niet bekend.