Categorieën

Service

Straks gaat het jenever sneeuwen, over poëzie en de borrel

Straks gaat het jenever sneeuwen, over poëzie en de borrel
Uit

Straks gaat het jenever sneeuwen, over poëzie en de borrel

  • Redactie
  • 11-11-2022
  • Uit
Straks gaat het jenever sneeuwen, over poëzie en de borrel

Foto's: Liesbeth van Duijn


SCHIEDAM - Straks gaat het jenever sneeuwen. Dat is de nieuwe tentoonstelling die vanaf vandaag te zien is in het Nationaal Jenevermuseum.

De expositie gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie. ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ is ook de titel van een bundel waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. "De veelheid aan jeneverpoëzie, ook hedendaagse, nodigt ons uit om deze voor het voetlicht te brengen", aldus museumdirecteur Diederik von Bönninghausen. "Jenever kan de muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd. Het programma spreekt dan ook bewust diverse groepen aan; van poëten tot kroegtijgers en scholieren." 

Ter gelegenheid van de opening was er gisteren taart, met het gedicht van Bernlef waaraan de tentoonstelling zijn naam dankt. Latte Heart kon op een laat moment nog een wondertje doen om de taart op tafel te krijgen. Jean Pierre Rawie las een 'jenevergedicht' voor.

In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan - van Korrel tot Borrel – wordt vandaag in museummolen De Walvisch opgebouwd, over gedichten met een graanthema. Een zesde thema is vanaf 18 december te zien in de Korenbeurs. Voor Straks gaat het jenever sneeuwen werkt het jenevermuseum nauw samen met de bilbiotheek.

Tot 3 februari te zien, op ontwerp van Leroy Fisscher.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →