Categorieën

Service

Klüver’s en Geerlinks' Japanse wunderkammer

Klüver’s en Geerlinks' Japanse wunderkammer
Uit

Klüver’s en Geerlinks' Japanse wunderkammer

  • Redactie
  • 14-11-2023
  • Uit
Klüver’s en Geerlinks' Japanse wunderkammer

Er is van vijf Nederlandse kunstenaars werk te zien in de wunderkammer; foto: Lijstenatelier Suzanne Klüver

SCHIEDAM - Een tijdelijk minimuseum, gevuld met voorwerpen en kunst uit Japan. Dat is het concept van de tentoonstelling ‘Japanse wunderkammer’ die de komende maanden bij Galerie 158 in Schiedam te zien is. Het is een initiatief van galeriehoudster Margi Geerlinks en Suzanne Klüver van het Lijstenatelier dat even verderop in de Hoogstraat is gevestigd.

Een rariteitenkabinet, een kamer vol curiosa, een kunstkabinet of een wunderkammer: het zijn allemaal benamingen voor een kast of ruimte vol voorwerpen en kunstobjecten. In dit geval is Japan de rode draad in de bonte collectie die vanaf zaterdag 25 november bij Galerie 158 in de Hoogstraat kan worden bezichtigd. Bezoekers kunnen zich vergapen aan keramiek, waaiers, kimono’s en kokeshipoppen en aan figuren als de Tanuki en godin Kannon. Ook te zien zijn houtblokdrukken van Japanse kunstenaars en werken waarin Nederlandse kunstenaars hun visie op Japan geven. En waar je in een normaal museum alleen je verwondering of een catalogus mee naar huis kunt nemen, zijn de objecten en kunstwerken in de Japanse wunderkammer vrijwel allemaal te koop – al is iedereen die gewoon een kijkje wil nemen ook welkom.

Er is van vijf Nederlandse kunstenaars werk te zien in de wunderkammer. Johan Kleinjan heeft speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe tekeningen en schilderijen gemaakt. Ook is er werk te zien van Marco van Duyvendijk (fotografie), Danielle Lemaire (tekeningen), Francine Vermeer (glaswerk) en Julia Kaiser (kimono-installatie). De tentoonstelling kan vanaf 25 november tot en met zondag 14 januari worden bezocht op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van elf tot en met vijf uur aan de Hoogstraat 158.

De Japanse wunderkammer is het resultaat van de samenwerking tussen Margi Geerlinks en Suzanne Klüver. Hun achtergronden en expertises komen in dit initiatief samen. Margi is een sociaal bewogen beeldmaker, docent en verbinder die met Galerie 158 een proeflab voor tentoonstellingen met steeds wisselende thema’s heeft. Suzanne is van huis uit kunsthistoricus en gebruikt haar ervaring als museumconservator om inlijstingen te maken.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →