Categorieën

Service

Tentoonstelling beleven midden in de natuur

Tentoonstelling beleven midden in de natuur
Uit

Tentoonstelling beleven midden in de natuur

  • Advertorial
  • 21-07-2022
  • Uit
Tentoonstelling beleven midden in de natuur

Johan Barthold Jongkind, Maannacht bij Overschie, 1864, collectie Rijksmuseum Twenthe Enschede; foto: Stedelijk Museum Schiedam


SCHIEDAM - Een fietsroute door Midden-Delfland, een bezoek aan eendenkooi Het Aalkeetbuiten, een feestelijke familiedag bij de Babbersmolen en een tentoonstelling over Schiedamse molens: de tentoonstelling Levend Landschap in Stedelijk Museum Schiedam vormt aanleiding voor allerlei activiteiten buiten de museummuren. Deze zomer ontdek je zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta binnen én buiten!

De trekschuit die je ziet op het schilderij Maannacht bij Overschie van Johan Barthold Jongkind zul je niet meer aantreffen, maar de omgeving en de karakteristieke torenspits van de kerk van Overschie herken je direct. En zo zijn er meer parallellen tussen werken die je kunt bewonderen in de tentoonstelling Levend Landschap en de natuur of iconische gebouwen in het landschap anno 2022.

Tijdens de Fietsroute Levend Landschap komt de tentoonstelling tot leven. Een afgebeelde herberg is nu bijvoorbeeld een B&B. En van Huis te Riviere kun je tegenwoordig de ruïne nog zien naast het stadskantoor. Tijdens deze route van 33 kilometer krijg je op verschillende plaatsen informatie over een schilderij, gelinkt aan een locatie. Je kunt je een beeld vormen van hoe het vroeger was. Daarnaast krijg je informatie over de natuur en tips waar je terechtkunt voor een hapje of een drankje en andere musea die je onderweg kunt bezoeken. Kies Stedelijk Museum Schiedam als start of als eindpunt, dan kun je zelf bepalen of je eerst de tentoonstelling bezoekt of juist na afloop van de fietstocht. Deze fietstocht is tot stand gekomen in samenwerking met PUUUR Midden-Delfland, Midden-Delfland Vereniging, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De route is gratis op te halen in het museum of te downloaden op de website.

In de tentoonstelling Levend Landschap is het werk Polder met eendennesten van Willem Roelofs te zien. Hoewel de exacte locatie onbekend is, was het wel een bekend gegeven dat Roelofs graag in het drassige polderlandschap rond Schiedam kwam. In Midden-Delfland waren vroeger veel eendenkooien waarmee wilde eenden werden gevangen. Er zijn er drie bewaard gebleven, waaronder Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland. Speciaal vanwege de tentoonstelling gaat de doorgaans gesloten eendenkooi op twee data open voor publiek. Je leert er alles over de werking en de geschiedenis van eendenkooien en beleeft het polderlandschap dat in de tentoonstelling is te zien in levenden lijve.

Data: 14 augustus en zondag 9 oktober van twee tot half vier. Tickets kosten vier tot acht euro. Meer informatie en reserveren via Natuurmonumenten.

In Schiedam bevindt zich de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland: de Babbersmolen aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex De Vijfsluizen. In dit unieke stukje cultuurlandschap waan je je honderd jaar terug in de tijd. De molen is gebouwd in 1710 en kan dus zomaar een inspiratie zijn geweest voor het schilderij De Vier Windmolens van Jacob Maris (1872). In het kader van de tentoonstelling Levend Landschap organiseren het museum en Stichting De Schiedamse Molens gezamenlijk een gezellige familiedag op zaterdag 27 augustus van één tot vijf uur. Je kunt niet alleen de molen bezoeken, maar ook meedoen aan allerlei spelletjes en creatieve opdrachten. Deelname kost één euro of één euro vijftig.

Levend Landschap vormde de aanleiding voor Stichting De Schiedamse Molens om tijdens de zomermaanden in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam diverse kunstwerken te tonen met de molens van Schiedam als onderwerp. De molens zijn immers al eeuwenlang beeldbepalend voor de stad. Naast schilderijen zijn er in de tentoonstelling De Molens, het gezicht van Schiedam ook fotoportretten en mixed media te zien. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot en met 28 augustus.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →