Categorieën

Service

Tentoonstelling Bit by bit in Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Bit by bit in Stedelijk Museum Schiedam
Uit

Tentoonstelling Bit by bit in Stedelijk Museum Schiedam

  • Advertorial
  • 14-06-2022
  • Uit
Tentoonstelling Bit by bit in Stedelijk Museum Schiedam

Hi Kyung Eun, Strange Cohabitation, 2021; foto: Femke Reijermann


SCHIEDAM - In de tentoonstelling Bit by bit in het Stedelijk Museum Schiedam verkoopt kunstenaar Noa Jansma de wolken uit de lucht boven Schiedam. Muhcine Ennou laat de fantasielandschappen zien waarin je virtueel kunt wegdromen. En Hi Kyung Eun maakt de ongrijpbare wereld van bits en bites tastbaar, en zelfs breekbaar. De tentoonstelling is te zien van 9 juli tot en met 6 november.

In het verlengde van de tentoonstelling Levend landschap, een grote presentatie met zes eeuwen kunst in de Zuid-Hollandse Maasdelta, laten de drie kunstenaars zien hoe er onder invloed van de razendsnel veranderende technologie een heel nieuw soort landschappen ontstaat. Hoe ziet onze leefomgeving er in de digitale realiteit eigenlijk uit? De bit uit de titel van de tentoonstelling verwijst naar een kleine computereenheid waarmee je digitale werelden kunt bouwen. ‘Bit by bit is een experimentele tentoonstelling die we dankzij een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij.

Wolken, we kennen ze allemaal, maar wie bezit ze eigenlijk? Lig je in de installatie van Noa Jansma, dan kun je je favoriete exemplaar kiezen, de prijzen variëren van vijftig cent tot tienduizend euro. De installatie Buycloud van Noa Jansma (1996) gaat niet alleen over digitaal eigenaarschap van zoiets vluchtigs als een wolk, maar ook over een van de grote onderwerpen van deze tijd: het klimaat. Wetenschappers voorspellen dat de huidige uitstoot van schadelijke stoffen ervoor zorgt dat de wattige wolken over honderd tot 150 jaar zijn verdwenen. Door marktwerking stijgt de prijs van een product wanneer deze schaars is. Nu een wolk kopen lijkt dus een goede investering.

Terwijl Jansma je ’echte’ wolken boven Schiedam digitaal aanbiedt, laat Muhcine Ennou (1991) alleen denkbeeldige landschappen zien. Hij dompelt je onder in zijn ‘levensechte’ droomwereld, gemaakt in een eindeloze flow van creativiteit. Ook Ennou’s digitale werk leent zich goed voor de online verkoop. Schaf je zijn werk aan dan krijg je een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat, een Non-Fungibel Token (NFT). De NFT’s van Ennou kun je onder andere vinden in Foundation.app op het platform OpenSea.

Kunstenaar Hi Kyung Eun (1995) is geïnteresseerd in de werking van het digitale landschap op een persoonlijk en intiem niveau. Met de installatie Strange Cohabitation bouwde ze een plek waar haar digitale zelf kan wonen. Je ziet fragmenten uit haar dagelijks leven geprojecteerd op keramieken beeldschermen. Die laatste maakte ze met 3Dprinter. Op die manier bouwt de kunstenaar een brug tussen de fysieke en de virtuele wereld.

Bit by Bit is onderdeel van de experimentele programmalijn Nieuwe Kunst van het Stedelijk Museum Schiedam. Daarbij werkt het museum samen met nieuwe netwerken die ontstaan uit populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities. De pop-up tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam maakte eerder onderdeel uit van deze programmalijn.

Met dank aan gemeente Schiedam, Ministerie van OCW, Mondriaan Fonds.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →