Categorieën

Service

Theater aan de Schie wil wijkjury vormen met jongeren

Theater aan de Schie wil wijkjury vormen met jongeren
Nieuws

Theater aan de Schie wil wijkjury vormen met jongeren

  • Redactie
  • 05-12-2023
  • Nieuws
Theater aan de Schie wil wijkjury vormen met jongeren

Er worden jongeren gezocht door het Schiedamse theater; foto: Theater aan de Schie

SCHIEDAM - Theater aan de Schie is op zoek naar jongeren om een wijkjury mee te vormen.

Theatermaker en artistiek leider van Female Economy Adelheid Roosen heeft in 2009 de wijkjury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen. Inmiddels vinden honderden wijkbewoners van Maastricht tot Purmerend envan Assen tot Gent hun weg naar het theater om dat wat zij zien. Te jureren op gevoel, intuïtie, confrontatie en herkenning. De wijkjury is een internationale beweging geworden met 22 wijkjury’s in Nederland en België. Dankzij alle culturele instellingen die dit mogelijk maken uit liefde voor alle mensen die hun verbeelding willen vieren.

Dit is het eerste seizoen dat een nieuwe groep jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar bij de theaters van Schiedam over de vloer komt. Onder leiding van roedelchef Jolieke Bak bezoeken zij, vaak voor het eerst, zes voorstellingen. In gesprekken met elkaar, geven zij woorden aan wat zij hebben ervaren. Aan het eind van het seizoen kronen zij hun favoriet als Keuze van de wijkjury. Dit eerder ongekende geluid in het theaterveld wordt ondersteund door kompaan Theater aan de Schie.

Het theater zoekt dus jongeren die niet bang zijn om hun mening te geven en het leuk vinden om een aantal theater voorstellingen met elkaar te bezoeken. Theater ervaring mag, maar is zeker geen pre.