Categorieën

Service

Theater na de Dam 'tussen de benzinepompen'

Theater na de Dam 'tussen de benzinepompen'
Uit

Theater na de Dam 'tussen de benzinepompen'

  • Redactie
  • 04-05-2023
  • Uit
Theater na de Dam 'tussen de benzinepompen'

SCHIEDAM - Het Theater na de Dam speelde zich vanavond in Schiedam af op het terrein van de Wilton Automobiel Club, een 'plek die gekoesterd moet worden', in de woorden van Koen Wouterse van De Stokerij.

Tegen de ondergaande zon op een zoele avond speelden de drie acteurs van De Stokerij in kort bestek de volledige geschiedenis van Schiedam in de Tweede Wereldoorlog. 'Het vergissingsbombardement' heette het stuk dat door Anne Rats en twee jonge acteurs 'tussen de benzinepompen' werd gebracht. Met de olievaten van de autoclub als onheilspellend requisiet.

De levens van een jonge overlevende van het bombardement en de vliegenier die mogelijk de bommen gooide die hun doel misten maar wel voor doden en gewonden zorgden in Rotterdam-West en Schiedam, komen bij elkaar. Ook de vader van Rats zelf, die als achtjarige in Arnhem 'de slag om' meemaakte, komt aan de orde.

Al doende blijkt dat Schiedam bij veel meer bombardementen betrokken was en alle jaren van de oorlog gebukt ging onder levens die verloren gingen door toedoen van de geallieerden. Maar hadden die dan niets moeten doen?

Het Vergissingsbombardement is de komende drie dagen nog te zien.