Categorieën

Service

Tien sollicitanten voor burgemeesterschap Schiedam

Tien sollicitanten voor burgemeesterschap Schiedam
Politiek

Tien sollicitanten voor burgemeesterschap Schiedam

  • Redactie
  • 04-10-2023
  • Politiek
Tien sollicitanten voor burgemeesterschap Schiedam

Voor het burgemeesterschap van Schiedam hebben tien kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt; foto: Provincie Zuid-Holland

SCHIEDAM - Voor het burgemeesterschap van Schiedam hebben tien kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 13 maart 2024 in functie treden.

De sollicitanten – twee vrouwen en acht mannen– variëren in de leeftijd van 22 tot en met 63 jaar. Onder hen hebben de meesten ervaring in het openbaar bestuur. Van de tien sollicitanten hebben acht sollicitanten een achtergrond als (oud) burgemeester, dan wel (oud) wethouder of volksvertegenwoordiger. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Smit zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar eigen zeggen naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature is ontstaan nadat Cor Lamers per 2 juni is gestopt als burgemeester van Schiedam. De post wordt sindsdien waargenomen door Jules Bijl. Begin september is de procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester van start gegaan. Waarnemend burgemeester Jules Bijl blijft op zijn post tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.