Categorieën

Service

Iets minder passagiers in seizoen fluisterboten

Iets minder passagiers in seizoen fluisterboten
Uit

Iets minder passagiers in seizoen fluisterboten

  • Redactie
  • 01-11-2023
  • Uit
Iets minder passagiers in seizoen fluisterboten

Tijdens Molendag was er live-muziek aan boord van de fluisterboten; foto: Ted Konings


SCHIEDAM - De stichting Rondvaarten Schiedam kijkt tevreden terug op het seizoen dat aanstaande zondag stopt. Toch maakten iets minder mensen een vaartocht met de Aleida en de Liedewij.

Ruim tienduizend passagiers stapten dit seizoen 'in het bootje', op de nieuwe steiger bij molen De Walvisch. Vorig jaar waren dat er zo'n elfduizend. Aan het aantal afvaarten lag het niet, dat kwam afgelopen seizoen met 518 keer zelfs iets hoger uit dan vorig seizoen. In de boten zaten dus gemiddeld minder passagiers. Voor Corona werd een aantal van dertienduizend passagiers in een vaarseizoen gehaald.

"Zes dagen per week driemaal daags met uitzondering van de maanden april en oktober toen er tweemaal werd gevaren", kijkt Rondvaarten Schiedam terug. "Er kon een keuze worden gemaakt tussen een lange tocht van een uur en twintig minuten aan het einde van de morgen, waarbij ook langs alle Schiedamse molens wordt gevaren." In de middag vertrok de fluisterboot tweemaal voor een tocht uur voor een kortere vaart van 1 uur, voornamelijk door de Schiedamse historische havens. "De meeste belangstelling ging uit naar een tocht langs alle Schiedamse molens, die de toerist een totaal beeld geeft van de Schiedamse jenevergeschiedenis."

De stichting meldt verder dat de lounge boot 'een succes is'. De luxe loungeboot werd 81 maal gehuurd door gezelschappen voor huwelijken , familiefeestjes, bedrijfsuitjes en dergelijke. In totaal genoten daar zo'n negentienhonderd mensen van mee. Dat waren er ook iets minder dan vorig jaar. Groei zit er wel in de schoolvaarten: 352 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de verschillende Schiedamse basisscholen hebben in het kader van het project Erfgoed vanaf het water kennis gemaakt met de geschiedenis van Schiedam, enkele tientallen meer dan in 2022.

De ambities voor als de schepen weer 'uit het vet' komen? "Volgend seizoen hoopt de stichting weer meer toeristen en dagjesmensen te mogen ontvangen, hopelijk aangemoedigd door stedelijke evenementen als de Brandersfeesten, om hen vanaf het water te laten kennismaken met onze mooie historische binnenstad en havens."