Categorieën

Service

Tieners vaker gewelddadig met messen

Tieners vaker gewelddadig met messen
Nieuws

Tieners vaker gewelddadig met messen

  • Redactie
  • 02-01-2023
  • Nieuws
Tieners vaker gewelddadig met messen

SCHIEDAM -  Het messengeweld onder tieners neemt toe. Dat valt op te maken uit een analyse van gegevens van de politie, gemaakt door het ANP. Daaruit blijkt dat in Schiedam de afgelopen vier jaar drie keer door tieners met een scherp voorwerp is gestoken.

De politie houdt jongeren verantwoordelijk voor ongeveer zeventig steekincidenten in 2022. Daarbij kwamen tien mensen om het leven.

Dat zijn meer steekincidenten en dodelijke slachtoffers dan in voorgaande jaren. Velen waarschuwden al voor deze ontwikkeling, gezien het groeiend aantal jongeren dat messen bij zich draagt. In heel 2021 waren tieners volgens politieberichten betrokken bij bijna vijftig steekpartijen. Daarvan hadden er drie een dodelijke afloop. In 2020 meldde de politie bijna zestig steekincidenten door tieners, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Ook in 2019 kwam de teller uit op bijna zestig gevallen van messengeweld, toen met zes doden. 

In totaal meldde de politie in de afgelopen vier jaar 228 steekincidenten door tieners. De meeste steekpartijen waren in Rotterdam. De Maasstad telde in de afgelopen vier jaar dertig gemelde gevallen. Daarna volgt Den Haag met 26 incidenten. Amsterdam had in de afgelopen vier jaar negen steekincidenten door tieners. In Breda, Spijkenisse en Goes waren er zes incidenten en in Hoofddorp vijf. Groningen, Zoetermeer, Purmerend en Middelburg telden vier gevallen en Zaandam, Beverwijk, Rijswijk, Roosendaal, Vlaardingen en Schiedam ieder drie.

De cijfers zijn gebaseerd op berichten van de politie waarin de leeftijden van de verdachten worden genoemd, of waarin de politie expliciet zegt dat het om tieners, minderjarigen, jongens of meisjes gaat. Wanneer de politie dit in het midden laat, staat het incident niet op de lijst. In het overzicht is ook niet meegenomen of het Openbaar Ministerie tot vervolging is overgegaan, en of een verdachte is veroordeeld of vrijgesproken. Daardoor is het overzicht mogelijk niet compleet.