Schiedam werkt aan actieplan tegen messengeweld
- Redactie
- 12-03-2025
- Politiek

Ook maandagavond raakte een jongen gewond na messengeweld, bij de velden van Excelsior'20; foto: Flashphoto
SCHIEDAM - Schiedam gaat werk maken van een actieplan dat het messengeweld onder jongeren in de stad stad terug moet dringen. Dat kondigde burgemeester Harald Bergmann gisteravond in de raadsvergadering aan.
Hij deed dit in reactie op een motie die door alle 33 aanwezige raadsleden werd onderschreven.
De motie was een initiatief van Alles voor Schiedam, dat direct al LOS, AOV, Progressief Schiedam, CDA, Groen Links en Fractie Wilton als medestanders vonden. Bij de stemming bleken alle partijen zich in de motie te kunnen vinden.
Die vroeg het college, en in het bijzonder de burgemeester als verantwoordelijke voor de openbare orde, om ‘in samenwerking met relevante partners (zoals scholen, jeugdzorg, politie en andere maatschappelijke organisaties) te komen tot een gericht plan van aanpak met betrekking tot het terugdringen van messenbezit (onder jongeren) en het aantal steekincidenten met aandacht voor preventie, handhaving en ondersteuning’.
Jeroen Trouborst lichtte in de vergadering de achtergrond van de motie toe. “Schiedam is de afgelopen tijd opgeschrikt door meerdere geweldsdelicten, waarbij het gebruik van een mes centraal heeft gestaan. Gisteravond nog, bij het rondsturen van de motie, bereikte ons bericht van een nieuw steekincident. De landelijk trend, dat jongeren tussen twaalf en zestien, steeds vaker een mes bij zich dragen, vinden we uiterst zorgwekkend en schrikbarend. Het gevoel van veiligheid in de stad stond al onder druk, maar we schatten zo in dat door de recente ontwikkelingen dit nog verder is afgenomen. Het feit dat iedere inwoner in zijn eigen stad veilig over straat zou moeten kunnen en iedere jongere in een veilige omgeving zou moeten kunnen opgroeien, zou nooit ter discussie mogen staan. Helaas is dat nu wel het geval. We kunnen en mogen niet accepteren dat het normaal is geworden dat jongeren het nodig vinden om mes bij zich te dragen. Het was niet normaal, het is niet normaal en het mag nooit normaal gevonden worden.”
Om ‘een signaal te geven’ dat de raad in het bijzonder en de maatschappij in het algemeen, de huidige gang van zaken niet accepteert - en omdat ‘we ons niet willen verschuilen achter meldingen die wel of niet geregistreerd worden, of op het wachten op een landelijk verbod op het dragen van messen’ - kwam de raad tot de motie.
Bergmann antwoordde dat hij inderdaad - zoals door de raad voorgesteld - voor de zomer met een actieplan gaat komen. “Ik heb al wat in gang gezet, ik hou de druk erop.” Jessica Silva van de PvdA vroeg hem of ook jongeren bij het opstellen van dat plan betrokken gaan worden. Dat gaat gebeuren. Bergmann stelde in een eerdere functie ook al te maken te hebben gehad met een vergelijkbare situatie. “Toen is ook nadrukkelijk met jongeren gesproken. Over hun beweegredenen is al veel geschreven, maar de jongeren maken maken ook onderdeel uit van de oplossing.”
Het tv-programma Hart van Nederland besteedde opnieuw aandacht aan hoe het messengeweld zorgt voor zorgelijke gezichten bij de Schiedammers - zie hier.