Categorieën

Service

Tientallen tips in misbruikzaak 2010

Tientallen tips in misbruikzaak 2010
Nieuws

Tientallen tips in misbruikzaak 2010

  • Redactie
  • 14-12-2021
  • Nieuws
Tientallen tips in misbruikzaak 2010

SCHIEDAM - Tientallen tips ontving de politie naar aanleiding van hun komst naar de Hof van Spaland en De Loper. Rechercheurs stonden gisteren en vandaag in Schiedam en vrijdag in Vlaardingen tussen het winkelend publiek met een hologram van de man die in 2010 twee meisjes in de twee steden misbruikte.

Dat gebeurde in kelderruimtes van flats aan het Bachplein en Koninginnelaan. Een derde meisjes wist vanuit een kelder van een flat aan de Lissabonweg te ontkomen. 

Het Schiedamse meisje was toen bijna zestien jaar. Zij vertelde zojuist in de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht op indringende wijze haar ervaring van 31 augustus 2010. “Had ik nu maar gewoon mijn huiswerk gedaan”, heeft ze vaak tegen zichzelf gezegd. Dat had ze namelijk niet gedaan, waardoor ze een uur langer als straf op school moest blijven. Toen ze naar huis fietste, glipte een man met haar de kelder van de flat aan het Bachplein in. Het meisje zag een mes in de hand van de man. “Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik was zo bang, ik had geen keuze”, vertelt de nu volwassen vrouw in het item. De vrouw wordt in de kelder seksueel misbruikt. “Ik moest het doen, anders zou hij me vermoorden.” Toen zij andere mensen hoorden naderen stelt de man dat ze maar moest doen alsof hij haar hielp met haar fiets. “Hij liep de kelder uit en ik moest nog dankjewel zeggen ook.” Het meisje ging daarna naar boven, naar huis, heeft een knuffel gepakt en zich verstopt in de badkamer. 

Vergelijkbare verhalen hadden ook de twee Vlaardingse toen tieners. De man reed op de fiets achter de meisjes aan, ging mee de kelder in, vroeg om een fietspomp. Het meisje in de Lissabonlaan was zo slim en daadkrachtig dat ze de man voorstelde om samen de fiets op te tillen en deze toen tegen hem aangooide en kon vluchten. Ook zij vluchtte in paniek naar huis, deden deuren op slot en gordijnen dicht

De Schiedamse stelt nog altijd bang te zijn de man tegen te komen. Geconfronteerd met de hologram, onder psychologische begeleiding, reageert ze met: “Gore klootzak. Wat een klein miezerig ventje. Hoe kon je zoiets doen?!” Zij hoopt de man snel van straat halen, ook om eventuele nieuwe slachtoffers te voorkomen.

De politie stelt in de uitzending niet te weten of er ook andere slachtoffers van de man zijn. Mocht dat zo zijn dan wil de politie graag in contact met hen komen. “Dat kan nog steeds eng zijn. Misschien dat het dappere, moedige verhaal van de meisjes hen helpt over die drempel te stappen”, aldus de presentatrice van het programma.

Opsporing Verzocht bracht opnieuw het signalement van de man, die overigens niet klein was, met 1,85 meter naar schatting. Hij had een opmerkelijke stem, zo stelde een politiewoordvoerster, ‘je zou het bijna als een vrouwenstem omschrijven’. Zij stelde ook dat de politie vermoedt dat de man uit Schiedam of Vlaardingen kwam, of daar in ieder geval connecties had. “Hij was alle keren op de fiets - overigens een fiets met een grote glimmende bel.” Dat duidt erop dat hij niet van ver kwam. Bovendien droeg de man een soort slippers, hetgeen ook nog op lange afstanden wijst. 

“Als er mensen zijn die denken: de hologram lijkt op iemand die ik ken, het zou wel kunnen, maar ik kan het me heel moeilijk voorstellen… We beseffen dat het een enorme stap is om een tip door te geven aan de politie. Maar als mensen soms aarzelen: we zullen niemand ten onrechte schuldig verklaren. We hebben DNA van de dader en kunnen dus toetsen.” 

De politie is voor tips over deze zaak bereikbaar onder T: 0800-6070 of anoniem via T: 0800-7000.

Zie hier voor de hologram. Een uitgebreid signalement is opgenomen in dit artikel.