Categorieën

Service

Turkse verhalen, gerechten, muziek en dans

Turkse verhalen, gerechten, muziek en dans
Uit

Turkse verhalen, gerechten, muziek en dans

  • Advertentie
  • 03-12-2017
  • Uit
Turkse verhalen, gerechten, muziek en dans

Foto: Joop Reijngoud

SCHIEDAM - Samen eten en verhalen delen. Dat kon vrijdagavond in het Stedelijk Museum Schiedam. Gastkok Muzeyyen Ozkan en Schiedammer Ömer Atif vertelden aan de hand van familiefoto’s over hun leven en passie. Ze lieten bezoekers proeven van Turkse gerechten en maakten muziek. Ook was er een draaiende derwisj-dans. Aan het einde konden de gasten exclusief de tentoonstelling 'Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst' bezoeken. De Turkse Volkskeuken was een samenwerking met Verhalenhuis Belvédère.

Gastkok Muzeyyen Ozkan


Op tafel stonden verschillende Turkse gerechten, waaronder kisir en tavuklu-yoghurt, tavuksote en bulgur-pilav als hoofdgerecht en Turks zoet toe: kadayif tatlisi. De maker van dat alles, gastkok Muzeyyen (1959) vertelde dat ze in de jaren zestig naar Nederland kwam. Haar vader had een baan in een fabriek. Zij werkte onder andere bij de vakbond en de vrouwenbeweging. Muzeyyen werd geboren in Gaziantep, de stad die de Unesco uitriep als één van de belangrijkste steden op het gebied van culinair erfgoed.

Theatermaker en muzikant Ömer Atif


Ömer Atif (1971) kwam op zijn twintigste naar Nederland. Vijf jaar later ontmoette hij een Schiedamse en verhuisde hij naar Schiedam. Hij was al jong creatief. Zonder elektra en tv in zijn dorp ontstonden als vanzelf schimmenspelen en humoristische sketches. In Nederland richtte hij de kunststichting Regenboog op, een theater- en muziekgroep van Ömer Atif, Sezer Han, Sinan Ozgoren en Nourdin Youri.

Verhalenhuis Belvédère

Door de persoonlijke verhalen en het lekkere eten werd het een gedenkwaardige avond. De Volkskeuken is een concept van Verhalenhuis Belvédère waarbij bewoners koken en hun favoriete gerechten én persoonlijke levensverhaal delen. Doel is ontmoetingen tot stand te brengen en bij te dragen aan een meer verbonden stad en samenleving. Het Stedelijk Museum Schiedam nodigde het Verhalenhuis Belvédère uit voor de Volkskeuken in Schiedam.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →