Categorie├źn

Service

Twee jaar cel voor oplichting via webshops

Twee jaar cel voor oplichting via webshops
Nieuws

Twee jaar cel voor oplichting via webshops

  • Redactie
  • 13-07-2023
  • Nieuws

ROTTERDAM - Twee jaar cel. Die straf hoorde Joël S., ook bekend onder zijn artiestennaam Jay Jay, vandaag tegen zich uitspreken door de Rotterdamse rechter.

De Schiedammer die rapmuziek maakt is volgens de rechter schuldig aan grootschalige handelsfraude, voornamelijk online gepleegd. De rechter achtte bewezen dat hij zo'n honderdveertig mensen oplichtte door spullen af te rekenen die hij nooit leverde. Het ging daarbij voornamelijk om duurdere merkkleding die mensen van hem kochten onder de aanname dat het ook spullen waren die S. zich zelf kon veroorloven. S. stelde die te leveren tegen flinke korting. Hij zou twaalf verschillende webshops hebben bestierd.

S. was in juni 2020 aangehouden. De politie legde daarvan beelden vast en maakte bovenstaande video. Eerder al werd hij in het tv-programma Opgelicht ontmaskerd als oplichter. De politie benaderde 76 klanten van S., waarvan er niet meer dan één die zei dat zijn bestelling was aangekomen.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden zes jaar tegen S. geëist. Volgens justitie drukte S. 125.000 euro achterover. De verdachte en zijn advocaat verweerden zich door te stellen dat het in gebreke blijven van S. vooral logistieke oorzaken had: hij had de artikelen niet zelf op voorraad maar moest de betrekken van leveranciers die zich niet erg betrouwbaar toonden in hun toezeggingen.

Een van de Chinese leveranciers die door de recherche is benaderd, zei Joël S. niet te kennen.

Het OM beraadt zich over hoger beroep.

Zie ook dit artikel.