Categorieën

Service

Twee Schiedammers vast voor oplichting tot half miljoen

Twee Schiedammers vast voor oplichting tot half miljoen
Nieuws

Twee Schiedammers vast voor oplichting tot half miljoen

  • Redactie
  • 15-03-2023
  • Nieuws
Twee Schiedammers vast voor oplichting tot half miljoen

Foto: politie


Laatste nieuws: De 25-jarige Schiedammer werd in Appingedam aangehouden.

SCHIEDAM - Twee Schiedammers zijn samen met een Delftenaar gisteren aangehouden voor zogenaamde 'bankhelpdeskfraude'.

Zij hebben volgens de politie de afgelopen maanden meer dan zestig mensen opgelicht. Die slachtofers gingen daarbij voor 'bijna 500.000 euro' het schip in.

De drie werden gearresteerd in Schiedam, Delft en Appingedam. "Doorzoekingen leverden ook andere vondsten op zoals verdovende middelen en twee luchtdrukwapens", zo meldt de politie.

Alle slachtoffers werden tussen augustus 2022 en februari 2023 opgebeld door zogenaamde ‘bankmedewerkers’ die hun vertrouwen wisten te winnen. Er zou iets mis zijn met de rekening van het slachtoffer en er moest snel worden gehandeld. “Bijzonder in dit onderzoek was dat de nepbankmedewerker de slachtoffers op uiteenlopende manieren ‘hielpen’. Zo werd er gebruikt gemaakt van het versturen van phishinglinks in e-mails of via Whatsapp, het programma Anydesk en lieten de nepbankmedewerkers slachtoffers soms zelf geld overboeken naar ‘veilige kluisrekeningen’. Bij meerdere slachtoffers kwam men ook aan de deur om de pinpas op te halen”, vertelt een rechercheur van Team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland.

Dat politieteam kreeg enkele van deze verhalen onder ogen en ondanks de verschillende methodes zag het dat er sprake was van een verband. “We hebben door uitvoerig recherchewerk ondertussen meer dan zestig zaken aan elkaar gekoppeld. Daarbij is er voor bijna 500.000 euro weggesluisd en in handen terechtgekomen van criminelen. We denken echter dat er nog wel meer slachtoffers door het hele land zijn gemaakt”, geeft de betrokken rechercheur aan. 

De aangehouden verdachten zijn Schiedammers van twintig en van 25 jaar en een twintigjarige Delftenaar. Zij zitten momenteel nog in hechtenis en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De rechercheur licht toe: “Vermoedelijk zijn deze verdachten betrokken bij het plunderden van bankrekeningen via online overschrijvingen en het gebruik van pinautomaten. Daarnaast is er geshopt bij verschillende (web)winkels op kosten van de slachtoffers.” 

Naast de aanhoudingen zijn er ook doorzoekingen geweest in vier verschillende woningen. Naast de nodige gegevensdragers zijn er verschillende andere goederen aangetroffen die doen vermoeden dat de verdachten zich ook met andere strafbare feiten bezighielden. Zo vonden rechercheurs 25.000 euro aan contant geld, een handelshoeveelheid aan verdovende middelen en een geldtelmachine. Verder zijn er bivakmutsen gevonden en twee luchtdrukwapens.   Ook zijn er verschillende dure merkgoederen in beslag genomen.